'Cumhuriyet kararı mahkemenin hayal gücünün ürünü'

Abone ol

Cumhuriyet gazetesi davası avukatlarından Tora Pekin, "Kişisel kanaatim mahkeme dosyanın kapağını bile açmamış" dedi.

İstinaf Mahkemesi’nin, eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Orhan Erinç ve eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarımız Güray Öz’ün de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında, yerel mahkemenin verdiği hapis cezalarının uygun olduğu yönündeki karara tepkiler sürüyor.

BirGün gazetesinden Mehmet Emin Kurnaz’a konuşan dava avukatlarından Tora Pekin, bütün suçlamaları çürüttüklerini, buna rağmen aynı suçlamada iki farklı prosedür uygulandığını ifade etti.

MAHKEMENİN HAYAL GÜCÜ

Pekin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: ”Karar, baştan itibaren hukuk dışı başlayıp hukuk dışı sürmüştü. İstinaf mahkemesi de bu hukuksuzluğu sürdürdü. Buna dair 200 sayfa dilekçe verdik. Arkadaşlarımızın çürütmediği tek bir açıklama olmadı. Buna karşılık iki üç satırlık bir kararla İstinaf Mahkemesi cezaları onamış. Hiçbir itirazımızı incelememiş, benim kişisel tahminim dosyanın kapağını bile kaldırıp bakmamışlar. 5 Yıldan daha çok ceza alan arkadaşlarımız Yargıtay’a gidecek, belki Yargıtay kararı bozacak ve cezaevine girmekten kurtulacaklar. Ama diğer arkadaşlarımız yönünden Yargıtay yolu kapalı. İşin garip yanı eylemler bire bir aynı. Tek bir kelime dahi farklılık yok. Aynı eyleme iki farklı prosedür uygulanıyor. Bu da hak arama özgürlüğünü ihlal eden bir durum. Mahkemenin hayal gücünün, keyfi uygulamalarının sonucu böyle bir sonuç çıktı. Yasa maalesef tel tel dökülüyor. Bize göre bu çarpıcı durumu yaratan Yasa Bendi’nin iptal olması gerekir. Biz İstinaf Mahkemesi’nden, itirazımızı ciddiye almasını ve dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne göndermesini istemiştik. Fakat İstinaf Mahkemesi, bunu yapmadı. Dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne göndererek bu hukuksuzluğu giderecekken bu hakkını kullanmayıp bu çelişkili kararı vermeyi tercih etti. Biz birtakım başvurularda bulunacağız.”

TGC: MAHKUM OLAN HABER ALMA HAKKI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, konuya dair açıklamalarda bulundu. “Bu kararlarla mahkûm olan gazeteciler değil, halkın haber alma, bilgilenme özgürlüğüdür” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Cumhuriyet Gazetesi Davasında başından beri takınılan tutumun amacı, aslında ülkede haber özgürlüğünün dolaşımını engellemektir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının gerçekleştirildiği bir ortama dönülmesini ivedi bir zorunluluk olarak düşünüyoruz.”

ÇAĞLAYAN ADLİYESİ’NE ÇAĞRI

Çağdaş Hukukçular Derneği de Cumhuriyet Davası’nda verilen cezalara karşı açıklama yaptı. Konuya dair 21 Şubat 2019 Perşembe Saat :12.00’de İstanbul Adliyesi’nde ‘Adalet Nöbeti’ için çağrı yapan ÇHD’nin, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Cumhuriyet Davasında yargılanan avukat arkadaşlarımıza ve gazetecilere verilen cezalar İstinaf Mahkemesince onandı. Faşizmin infaz yargısına karşı Adalet Nöbeti için yeniden Çağlayan’dayız.”

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da #GazetecilikSuçDeğildir etiketiyle atılan tweetlerde İstinaf Mahkemesi’nin kararı protesto edildi.

Kulüp televizyonculuğu YouTube'a taşınıyor Medya Gazeteci Mahmut Sabah yaşamını yitirdi Medya ‘Dışarıdaki Gazeteciler’den çağrı: Gazetecilik suç değildir Medya TGC: 'Mahkum olan halkın haber alma özgürlüğüdür' Medya