Cumhuriyet tarihinde bir ilk: AKP döneminde iç borç faizi anaparayı geçti!

Abone ol

Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre iç faiz ödemeleri toplamı anapara ödemelerini geçtiğini aktardı.

Cumhuriyet tarihinde, ilk defa AKP iktidarı döneminde kamunun faiz borcu anapara borcunu geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre borç stoklarına ait ödeme projeksiyonlarında, borcun faiz ödemelerinin, anapara ödemelerini aşarken, 3 trilyon 109 milyar TL tutarındaki merkezi yönetim brüt borç stokunda, döviz cinsinden borçlar TL cinsinden borçları ikiye katladı.

ESKİ HAZİNE MÜSTEŞER YARDIMCISI HAKAN ÖZYILDIZ PAYLAŞTI

Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, internet sitesinde Hazine'nin iç ve dış borç ödeme projeksiyonuna "İç faiz ödemeleri toplamı anapara ödemelerini geçti." ifadeleriyle yer verdi.

(Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı)

Özyıldız'ın paylaştığı tabloya göre; Nisan ayı itibarıyla iç borç anapara ödemesi 1 trilyon 483 TL'ye ulaşırken, faiz ödemesi ise 1 trilyon 743 TL olarak kaydedildi. Aralık 2021'de anapara ödemeleri 1 trilyon 316 milyar TL, faiz ödemeleri ise 794.7 milyar TL tutarındaydı.

FAİZ TUTARINDA YÜZDE 119 ARTIŞ

Anaparada dört aylık artış oranı yüzde 13 olurken, faiz tutarındaki artış yüzde 119'u buldu. 2021 Nisan ayında ise anapara ödemesi 1.1 trilyon TL, faiz ödemesi ise 635 milyar TL idi. Bir yıllık faiz ödemesindeki artış, 1 trilyon TL'nin üzerinde oldu. Hazine'nin iç ve dış borçlardan kaynaklı anapara ve faiz ödemelerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı Nisan 2022 itibarıyla yüzde 70'e ulaşmış durumda.

Bu oran 2021 yıl sonunda yüzde 54 seviyesindeydi. Özellikle toplam faiz ödemelerinin milli gelire oranındaki sıçrayış dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. 2021 sonunda yüzde 19 olan toplam faizin milli gelire oranı dört ayda yüzde 31'e ulaşmış durumda.

DÖVİZLİ BORÇ STOKU 600 MİLYAR DOLARI AŞTI

Kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün döviz borçları da dikkat çekici boyutlara ulaştı. Buna göre 2021 sonu itibarıyla iç ve dış borçlardan kaynaklı döviz cinsi borçların toplamı 608.4 milyar doları aştı. Toplam dış borç stoku 441 milyar dolara ulaşırken, dövizli iç borç stoku ise 167.4 milyar doları buluyor. Dövizli borçların 235.6 milyar dolarının kamuya ve Merkez Bankası'na, 372.8 milyar doları ise özel sektöre ait.

BRÜT BORÇ STOKU 3.1 TRİLYON LİRA

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 20 Nisan'da açıkladığı merkezi yönetim brüt borç stoku verilerine göre 31 Mart 2022 itibarıyla 3 trilyon 109 milyar TL tutarındaki merkezi yönetim brüt borç stokunun, 1 trilyon 52 milyar TL'lik kısmı Türk Lirası cinsinden, 2 trilyon 58 milyar TL'lik kısmı döviz cinsinden borçlardan oluşuyor.

ALAATTİN AKTAŞ DA UYARMIŞTI

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş geçtiğimiz hafta köşesinde ekonomi yönetimi tarafından 'atılan yanlış adımlar nedeniyle' iç borç faizinin normalden 925 milyar lira kadar daha fazla arttığını belirterek, nisan ayında Hazine'nin faiz ödemesinin anapara ödemesini geçtiğini ve bunun cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu yazmıştı.

SGK maaşları ödeyebilecek mi? 'O para da kasada yok; süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın'

SGK maaşları ödeyebilecek mi? 'O para da kasada yok; süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın' Ekonomi Merkez Bankası raporundan çıkan sonuç: Ekmek, makarna ve ete zam yağacak Ekonomi CHP'li vekil gözyaşlarını tutamadı: Kadın çiftçinin “aç kalıyoruz” isyanı Ekonomi Yemeksepeti'nden 'Banabi' kararı: İsmi ve logosu değişiyor Ekonomi