Demirtaş Davutoğlu'na 'hakaret' suçlamasıyla hakim karşısında
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'nin hakkında "derhal serbest bırakılmalı" kararı verdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'na yönelik "hakaret" suçlamasıyla bir kez daha hakim karşısında.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'nin hakkında "derhal serbest bırakılmalı" kararı verdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'na yönelik "hakaret" suçlamasıyla bir kez daha hakim karşısında.
İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Demirtaş SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldı.
Gazeteci Yasin Kobulan'ın aktardığına göre avukat sayısının fazla olması nedeniyle duruşma Çağlayan Adliyesindek büyük salonlarından birine alındı.
"Başbakana hakaret" suçlamasıyla yargılanan Demirtaş 4 Aralık 2016'dan beri tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.
SEGBİS ile savunma yapan Demirtaş şöyle dedi:
"Pandemi nedeniyle SEGBİS'te avukat bulundurma hakkımda elimden alınmış durumda. Hukuki destek alamıyorum. Mart ayından bu yana avukatlarımla açık görüş yapamadım. Anayasa 83. Maddesi 'milletvekilleri yaptıkları konuşmadan sorumlu tutulamaz' diyor. Bunu süre ile de sınırlanıyor. Vereceğiniz karar ile Anayasa'ya, TCK'ya, yargıya bağlı olup olmayacağınızı göstereceksiniz. Galata kulesinin altında oturup, "Galata kulesi var mıdır yok mudur"u tartışmak gibidir. Bu kararı tartışarak yargıyı baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu kararın bağlayıcı olduğunu da olmadığını da tartışmak yanlıştır. Siz 83/1'de tanınan hakkı mı esas alacaksınız yoksa Tayyip Erdoğan'ı mı, Mehmet Uçum'u mu yoksa Süleyman Soylu'yu mu esas alacaksınız?"
AİHM Büyük Daire'nin kararına da değinen Demirtaş "AİHM'in verdiği kararda en önemsiz maddesi benim serbest bırakılmamdır. Çünkü o beni ilgilendiriyor. Ama diğer 5 madde hepimizi ilgilendiriyor. Bu karar diyor ki tutuklama siyasi saiklerle yapılmıştır. Benim kararlarım altında imzası bulunan tüm hakim ve savcıların ağır suç işlediği kesinleşmiştir. Bir kişiyi siyasi saiklerle tutuklamak bir suçtur. Sizi de bu suça ortak etmek istiyorlar. Siyasi saiklerle tutuklu bulunduğum için savunma yapamıyorum. 'Selahattin Demirtaş bir siyasetçidir, tutuklu olduğu için duruşmaya getirilmedi' diye karar düşmeniz gerekiyor. Hakkımda 122 dava açılmış. Bu baskı kurmak içindir. Şu anda yargıda, siyasette, medyada, iş camiasında bir yapılanma var. Derin diyeceğim ama ortadadır, derinde değildir. Son olarak cezaevlerinde de sorunlar var, açlık grevinde olan arkadaşlarım var. Onları da selamlıyorum" diye konuştu.
Melih Bulu'nun rektör olarak atanma biçimine itiraz eden Boğaziçili öğrencilerini de selamladığını belirten Demirtaş "Anayasa ve yasalar hem gösteri yapma hakkını güvence altına almış durumda. Dün televizyondan izledik Polislerin öğrencilere müdahalesini. 10 polis bir kişiye müdahale ediyor, biri de yumruk atıyor. Bunu dile getiren bana mı dava açılacak yoksa bu şekilde müdahale edenlere mi?" dedi.
Olayları takip ettiğini dile getiren Demirtaş "muhalefet başkanı Meclis'te konuştuğunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açıyor. Sizden beklentim hukuku savunun. Bana ceza mı verirsiniz, vermez misiniz siz biliriz. Ama kendinizi esas alın" ifadesini kullandı.