'Denge' çıkışı: İşverenler asgari ücret için ne diyor?

Abone ol

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu'nun asgari ücretle ilgili açıklamasında "Uzun vadeli ekonomik etkileri dikkate alan, dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini bu yıl her zamankinden de önemli buluyoruz" dendi.

Türk lirasında yaşanan değer kaybıyla beraber ekonomik sorunlar her geçen gün daha da derinleşirken, asgari ücretle ilgili görüşmeler aralık ayında başlayacak. Kabine toplantısının gündeminde de ilk sıralarda bu konu yer alacak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, kritik toplantı öncesi yazılı bir açıklama yaptı. 'Yaşanılan olağanüstü süreçte devletin tüm kurum ve kuruluşlarının salgının ülkedeki ve çalışma hayatındaki etkilerini en aza indirmek için büyük bir özveriyle çalıştığı' vurgulandı.

"Çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareket ederek tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor" denen açıklama, şöyle devam etti:

"Milyonlarca çalışanımızın hayatını doğrudan ilgilendiren bu konuda, hem çalışan hem işveren bakışını anlamak için gerçekleştirdiğimiz araştırmalar ile kamuoyunun beklentilerini takip ediyoruz. Bu doğrultuda, sahadan aldığımız yüz binlerce satır veri, görüş ve öneri, ayrıca uzman ekipler ile gerçekleştirdiğimiz teknik analizlerle çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz."

'DENGELİ BİR ÜCRET BELİRLENMESİ HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ'

TİSK Yönetim Kurulu, birinci önceliklerinin her zaman olduğu gibi ülkenin ve çalışanların sürdürülebilir refahı olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Bu yıl, asgari ücret müzakereleri küresel boyutta devam eden olağanüstü ekonomik şartların gölgesinde gerçekleşecek. Refah seviyelerini, istihdamı korumak, ilave istihdam ve yeni yatırım oluşturmak, salgında zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dönemin koşullarını ve uzun vadeli ekonomik etkileri dikkate alan, dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini bu yıl her zamankinden de önemli buluyoruz."

ZAMLARIN GÖLGESİNDE ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Asgari ücretle ilgili görüşmeler, doğalgaz, elektrik gibi kalemlerde yapılan zamların gölgesinde aralık ayında başlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020'de açıkladığı 'doğalgaz müjdesinin' üzerinden geçen süre zarfında, elektrik, akaryakıt ve doğalgaza toplam 35 kez zam yapıldı. Yalnızca elektrikte, 2018'den bu yana faturalar yüzde 122 civarında zamlandı.

Yoksulluk sınırı, DİSK ve TÜRK-İş'in verilerine göre 10 bin liranın üzerine çıktı. Uzmanlar, asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiği konusunda hemfikir.

210 milyon liralık vurgun: Elektrik şirketinde büyük fatura oyunu! Ekonomi Alkol fiyatlarına yeni zam Ekonomi Damacana suya zam üstüne zam: 'Lüks oldu' Ekonomi Alkole zam mı geliyor? Ekonomi