Deniz Zeyrek haritaya dikkat çekti: Ateşkes diplomatik başarı ama zafer değil
"Ateşkes sağlanması diplomasi başarısıydı ama iktidarın savunduğu gibi “Türkiye açısından zafer” değildi"
Ateşkes öncesi ve sonrası sahadaki durumu 4 ayrı harita ile anlatan Sözcü yazazrı Deniz Zeyrek, ateşkesin diplomatik bir başarı olduğunu ancak Türkiye açısından bir zaferin söz konusu olmadığını savundu.
Zeyrek'in yazısında ilgili bölüm şöyle:
Şimdi sizinle dört harita paylaşacağım. Haritalarda yeşil bölge muhaliflerin,
kırmızı bölge Esad'ın kontrol ettiği alanı temsil ediyor.
1) İlk haritamız, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin'in Moskova'da da anımsattığı 17 Eylül 2018 tarihine ait. Yani meşhur Soçi Mutabakatı'nın imzalandığı gün, bölgedeki durumun ne olduğunu gösteriyor. Haritada da göreceğiniz üzere Hama kentinin hemen kuzeyinden Halep'e kadar uzanan bir hat var ve bu hat “ateşkes bölgesi” olarak ilan edilmiş. Diğer bir detay da M5 karayolunun durumu. Suriye'nin en stratejik karayolu, o tarihte tamamıyla muhaliflerin kontrolünde.
2) İkinci haritamız 33 şehit verdiğimiz güne, yani 27 Şubat 2020'ye ait. O
gün Baylun adlı kasabada, TSK birliğine hava ve topçu saldırısı
düzenlenmişti. Haritada, stratejik önemi olan Serakib yeşile boyalı. Yani
muhaliflerin elinde.
3) Üçüncü haritamız, aynı bölgenin 6 Mart 2020 günündeki, yani Moskova zirvesinden bir gün sonraki durumunu gösteriyor. Ne yazık ki mutabakat ile ateşkes sınırı haline gelen bu haritada Serakib, dolayısıyla da kentten geçen M5 otoyolu tamamen rejimin elinde. Yani 27 Şubat'tan sonra stratejik bir yer rejimin eline geçmiş. Buna karşın, muhalifler, 27 Şubat'tan sonra güneyde ilerleme kaydederek stratejik Maarrat Al Nu'man'ı alamamış ama batıdan kuşatmayı başarmış.
4) Son haritamız, Moskova mutabakatında belirtilen 12 kilometrelik güvenlik bölgesi. M4 karayolunun Serakib'in iki kilometre batısından başlayıp Ayn Al Hawr'a kadar olan bölümünde 6 kilometre kuzeyde 6 kilometre güneyde oluşacak bu bölgede Türk ve Rus askerleri devriye gezecek. Söz konusu bölgenin yeşile boyalı alanda (muhaliflerin kontrolünde) olduğunu düşünürsek, Rusya'nın Moskova mutabakatıyla Halep'ten Lazkiye'ye oradan Tartus'a uzanan koridoru kullanmaya
başlayacağını da görmüş oluyoruz.
Moskova zirvesinden önce muhalefet, “33 askerimizi şehit ettiler, bir de ayaklarına mı gideceğiz” diyerek Erdoğan'ın Moskova'ya gitmesini eleştirmişti. O görüşme Ankara'da olsa belki 2. Katerina detayı olmayacaktı.
Bitirirken bir kez daha tekrarlayacağım:
Ateşkes sağlanması diplomasi başarısıydı ama iktidarın savunduğu gibi “Türkiye açısından zafer” değildi.
Zira, Moskova'da ateşkes hattı olarak kabul edilen yeni haritayla, Erdoğan'ın “Şubat sonuna dek Soçi sınırlarına çekilmezlerse bu işi bitiririz” dediği 17 Eylül 2018 haritası tarih olmuştu. Ruslar daha önce giremedikleri M4 karayolunda Halep-Lazkiye arasında devriye gezecekti. Her şeyden önemlisi de Erdoğan'ın mikrofona takılan “Esad'la görüşüldü değil mi” sorusundan da anlayacağımız üzere, Moskova'da her şey 2. Katerina'nın şahitliğinde, Esad canisinin bilgisi dahilinde olmuştu.