Denklik almadan 5 yıl çalışan yardımcı doçenti rektör bizzat atamış!

Abone ol

Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek’in İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin doktora denkliği olmadığı için araştırma görevlisi olarak göreve başlamasına karar verdiği Şehmus Kurtuluş'u yardımcı doçent olarak bizzat atadığı ortaya çıktı.

Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek’in İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin doktora denkliği olmadığı için araştırma görevlisi olarak göreve başlamasına karar verdiği Şehmus Kurtuluş'u yardımcı doçent olarak bizzat atadığı ortaya çıktı.

Munzur Üniversitesi’nde doktora denkliği almadığı halde 5 yıl boyunca yardımcı doçent olarak çalışan Şehmus Kurtuluş’un atama talimatının bizzat Rektör Ubeyde İpek tarafından verildiği ortaya çıktı.

Bianet'ten Ruken Tuncel'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursuyla ABD’de yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Kurtuluş, döndükten sonra 2015 yılında Munzur Üniversitesi’ne ataması yapıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu, Kurtuluş’un araştırma görevlisi olarak göreve başlamasına karar verdi. Ancak Rektör İpek, fakültenin kararını uygun bulmadığını belirtti ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı’na, doktora denkliği olmadığı halde Kurtuluş’un yardımcı doçent olarak atanması talimatını verdi.

Usulsüzlük, Kurtuluş’un beş yıl sonra doktora denklik başvurusu yapmasıyla ortaya çıktı. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) denklik başvurusu yapan Kurtuluş’un beş yıl boyunca denkliği olmadan çalıştığını tespit etti. Durumun ortaya çıkması üzerine Rektör İpek, mecburi hizmeti devam eden Kurtuluş’u Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programına öğretim görevlisi olarak atadı.

USULSÜZLÜK SORUŞTURMASI REKTÖRÜN GÖREVLENDİRDİĞİ AKADEMİSYEN TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

Ayrıca Kurtuluş, hakkında soruşturma başlatıldı. Edinilen bilgiye göre; İpek’in talimatıyla yapılan usulsüz atama ilgili soruşturma, yine kendisinin Elazığ Fırat Üniversitesi’nden görevlendirme ile getirdiği akademisyen M.D. tarafından yürütülüyor.

Öte yandan hakkındaki iddialara ilişkin aranılan Rektör İpek’in konuşmak istemediği bildirildi.

KURTULUŞ, ATAMASINDA USULSÜZLÜK OLMADIĞINI İDDİA ETTİ

MEB bursiyeri olarak ABD’de Case Western Rezerv Üniversitesi’nde hukuk alanında bir yılda yüksek lisans, iki yılda ise doktorasını tamamlayan Şehmus Kurtuluş ise atamasında bir usulsüzlük olmadığını iddia etti.

Kurtuluş, iddialara ilişkin şunları söyledi:

“Doktoramı resmi devlet bursuyla yurtdışında tamamladım. Mecburi hizmet süremi tamamlayıncaya kadar da Munzur Üniversitesinde çalışma zorunluluğum var. Resmi burslu okuyan öğrencilerin önemli bir kısmı döndükleri üniversitelerde doktora denklik belgesi almaları beklenmeden öğretim üyesi olarak atandı.

Ancak son yıllarda YÖK, yurtdışından dönen resmi bursluların öğretim görevlisi olarak başlatılması zorunluluğunu getirdi. Atamamla ilgilenen memurlarımızın ve benim son yıllarda alınan bu karardan bihaber olduğumuz bu durum, benim geç yaptığım doktora denklik başvurumla ortaya çıktı."

YÖK: DOKTORA DENKLİĞİ YOKSA ÖĞRETİM ÜYESİ OLAMIYOR

YÖK’ten edinilen bilgiye göre, MEB bursuyla yurtdışı eğitimine gönderilen öğrenciler eğitimlerini tamamlayıp döndükten sonra evraklarını MEB’e teslim ediyor. MEB ile YÖK yazışma sürecine giriyor.

Denklik işlemleri ve devamında kadro işlemleri tamamlanıncaya kadar adaylar, araştırma görevlisi ya da öğretim göreve statüsünde göreve başlatılıyor. Adayların bu süre içinde eğer yurt dışında yaptıysa önce yüksek lisans ardından doktora diplomaları için denklik başvurusu yapması gerekiyor.

Doktora denkliği olamayan kişiler öğretim üyesi pozisyonunda atanamıyor. Doktora denkliği olmayan kişiler sadece araştırma görevlisi ya da öğretim görevlisi olarak görev yapabiliyor.

ARADAKİ FARK NE?

Öğretim üyeleri doktora yapmış ve akademik unvan almış kişilerdir. Öğretim görevlisi ise, doktora derecesine sahip olma zorunluluğu olmayan ve özel uzmanlığı gerektiren konularda ders vermek üzere geçici veya devamlı olarak yükseköğretim kurumlarında görevlendirilen kişidir.

Doktorasını tamamlamış olanlar ilgili uzmanlık alanında doçentlik sınavına başvurabilir. Öğretim görevlisi olmak için herhangi bir alanda yüksek lisans yapmış olmak gereklidir.

Herhangi bir alanda tezli ya da tezsiz yükseklisans yapmış olan kişiler öğretim görevlisi olabilirler. Öğretim görevlisi olan kişiler çoğunlukla İlçelerde kurulu bulunan Meslek Yüksekokullarında ya da bölümleriyle ilgili fakülte veya enstitülerde görev yapabilirler.

Köpeklerden kaçarken düşerek hayatını kaybetti: Son görüntüleri ortaya çıktı Güncel MHP'nin hedefinde şimdi de o gazeteci var Güncel Sultanhisar eski Belediye Başkanı Necdet Uysal, son yolculuğuna uğurlandı Güncel Çocuk işçiyi tavana asan iş yeri sahipleri hakkında 36 yıla kadar hapis istemi Güncel