Depremzedeler, çözüm bekleyen sorunları için yürüdü: 'Tüm fatura bize kesiliyor'

Abone ol

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından işsiz kalan ve sorunlarına çözüm üretilmeyen depremzedeler, eylem yaptı.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen, 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından evsiz kalan binlerce yurttaş, hâlâ sorunlarına çözüm bekliyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, depremin üzerinden geçen 7 ayda yalnızca hasarlı binaların yıkım işlemleri tamamlandı, depremzedelere verilen sözler ise tutulmadı.

Bayraklı Belediyesi önünde dün bir araya gelen depremzedeler, burada yaptıkları açıklamanın ardından yolu kapatarak Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne yürüdü. İl Müdürlüğü’ne dilekçe veren depremzedeler, evlerini yeniden yapabilmek için konut kredisi miktarının yükseltilmesini ve faizin düşürülmesini istedi.

ZORAKİ GÖÇ YAŞANACAK

Bayraklı Belediyesi önünde yapılan açıklamada konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, TOKİ tarafından ihaleye çıkarılan, hem proje alanlarında hem de rezerv alanda yapılan hiçbir konutun depremzedelere ücretsiz olarak verilmediğine dikkat çekti.

Geçmişte alınan tüm yanlış kararların faturasının bugün depremzedelere kesildiğini vurgulayan Özkan, deprem sonrası kentsel dönüşümün bütün yükünün depremzedenin sırtına yüklenmesinin adil olmadığını dile getirdi.

Özkan, şunları söyledi: “Bölge insanı genellikle 65 yaş ve üzerinde, emekli maaşıyla kıt kanaat geçinmeye çalışan dar gelirli sınıfındandır. Bahsedilen kredi tutarlarını ödemeleri mümkün değil. Bu konuda sorumluluk; aylık yüzde 0,30 gibi düşük bir faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli 450 veya 500 bin TL gibi bir kredinin sağlanması yoluyla kamuya düşüyor. Aksi halde depremzedeler tüm mal varlıklarını yok pahasına satarak bölgeden göç etmeye zorlanacaklar. Bunun adı zoraki göçtür.”

ARSANIZI SATMAYIN

Depremzedelerin sorularını yanıtlayan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise yurttaşların mağduriyetini minimum seviyeye indirmeye çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: “Bakanlık tarafından depremle ilgili verilecek kredi 200 bin lira ama bu birçok yerde yetmeyebilir. Onun üzerindeki kredi limitinin de doğru ayarlanması lazım.

Kesinlikle evinizi, arsanızı satmayın. Kesinlikle belediyeden, belediye şirketinden fikir almadan evlerinizi müteahhitlere vermeyin. Plan notlarımız bitti. Biz arkadaşlarımıza talimatları verdik, işlemi hızlandırıyoruz.”

Adana'da suç örgütüne şafak operasyonu Güncel Kırmızı bültenle aranan Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer'in kaçış görüntüleri ortaya çıktı Güncel Uzmanlardan 'tam kapanma' sorusu: Turizm için miydi? Güncel Bu bölgelerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı geldi Güncel