Devlet 'uzun yargılamalar' için 22 milyon lira tazminat ödeyecek

Abone ol

İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na yapılan 8 bin 90 başvurudan 5 bin 917'si karara bağlanmazken 22 milyon 967 bin lira tazminat ödenmesine hükmedildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruları azaltmak amacıyla oluşturulan Adalet Bakanlığı’na bağlı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığı’na bir yılda toplam 8 bin 90 başvuru yapıldı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; 22 Ekim 2018 ile 7 Kasım 2019 arasında toplam 22 milyon 967 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi. Komisyona yapılan başvuruların yüzde 97’sinin gerekçesi uzun yargılamalar oldu. 8 bin 90 başvurunun 7 bin 907’si uzun yargılama, 183’ü ise geç icra ve icra edilememe nedeniyle yapıldı. Başvuruların sadece 2 bin 173’ü karara bağlandı. Bunlardan bin 973’ü kabul edilirken 176 başvuruysa reddedildi. Birleştirme kararı verilen dosya sayısı 22 olarak açıklanırken ikisinin esas kaydının kapatılmasına karar verildi.

5 BİN 917 DOSYA BEKLİYOR

Karara bağlanmayı bekleyen veya görüşülüp sonuca bağlanmayan derdest dosya sayısı ise 5 bin 917 olarak açıklandı. Yayımlanan istatistiklere göre 257 karara itiraz edildi. İtirazların 200’ü reddedilirken yalnızca dört itiraz kabul edildi.

DEVLETİN KASASINDAN ÇIKIYOR

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Uzun süredir Türkiye’de mahkemeler, Anayasa’ya göre karar almıyor. Maalesef Meclis, buna uygun yasalar çıkarmıyor. Düşünce özgürlüğü ile alakalı birçok sayıda yargı kararı da apaçık ortada” dedi.

Gergerlioğlu, “Şimdi yargı paketi çıkarılarak kısmi bir düzenleme yapılmak isteniyor ama son üç buçuk yılda olan oldu. Bu tazminatlar devletin kasasından çıkıyor. Türkiye’nin AİHM’e ödenen tazminatlar da aynı şekilde ortada” diye konuştu.

Kayseri'de IŞİD operasyonu: 3 gözaltı Güncel Tuzla'da fabrika yangını Güncel MİT'ten operasyon! Kırmızı listede aranan terörist etkisiz hale getirildi Güncel Ankara'da operasyon! Gözaltılar var Güncel