Devletin tahsis edip yıkım kararıyla geri aldığı arazi iflas getirdi
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İzmir’de bir şirkete tahsis edilen arazideki tesis bakanlık tarafından geri alınarak yıkıldı. Şirket iflas etmesi nedeniyle dava açtı.
Devletin önce kullanması için tahsis ettiği daha sonra yıkım kararıyla geri aldığı arazi, bir şirketin iflasa sürüklenmesine neden oldu.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; şirketin 16 yıllık hak arama mücadelesi, "Devletin malı haczedilemez" hükmü nedeniyle sonuçlanamıyor.
2004 yılında, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İzmir’in Menderes ilçesindeki Gümüldür’de 17 bin 133 metrekarelik orman içi dinlenme alanı, tesis yapılması ve 2012’ye kadar kullanılması için M. Öztürk Müş. Ltd. Şti. isimli şirkete ihale edildi.
Alanda faaliyet hakkı kazanan şirket, bakanlığın eksik işlemleri nedeniyle bir yıl boyunca tesisi inşa edemedi. 2005 yılındaki turizm sezonunda faaliyetine ancak başlayabilen şirket, bu kez de yıkım kararıyla karşı karşıya kaldı.
Bakanlık, şirketin inşa ettiği alanın büyük bölümünü yıktı, daha sonra kullanılamaz duruma gelen yeri geri aldı. Bu gelişmelerin ardından faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalan şirket, iflasın eşiğine geldi. Borçlarını ödeyemeyen şirket, tesis bedeli için 3 milyon 131 bin TL, kar kaybı için de 4 milyon TL’lik tazminat davası açtı.
Yıllar süren yargılamaların ardından Ankara 12’nci Asliye Ticaret Mahkemesi, tesis bedeli olarak 2 milyon 357 bin TL’nin 2005 yılından itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte devletten alınarak firmaya ödenmesine hükmetti. Bu kararın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Ankara 8’nci İcra Dairesi üzerinden başlatılan takibin mahkeme kararıyla da kesinleşmesi nedeniyle bu 2 milyon 357 bin TL’nin ödenmesi talep edildi. “Devletin borcunu ödememesi, kişilerin devlete olan inancını sarsar” gerekçesini dile getiren şirkete, bakanlıktan olumsuz yanıt geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta, ilgili şirketin uzun süredir faaliyet göstermediği, devletten olan alacağı dışında başka bir mal varlığının bulunmadığı ifade edildi. Bakanlık, yargı kararlarının tamamının kesinleşmemesini gerekçe göstererek tazminatın ödenmesi talebini reddetti.
“Devletin malları haczedilemez” hükmü nedeniyle alacağını bir türlü tahsil edemeyen ve iflas etmek üzere olan şirket ise son olarak Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuracağını açıkladı.