Dikkat: Bu alışkanlıklar ve gıdalar beynimizi küçültüyor!

Abone ol

Günlük hayatta tükettiğimiz birçok besin aslında sağlığınızı doğrudan tehdit ediyor. Stres, monotonluk, spor yapmamak, yaşlanma, şeker tüketimi, yanlış beslenme, obezite ve sigara tüketimi beyni küçülten en büyük etkenlerden başlıcaları olarak sıralandı.

Habertürk'ün haberine göre, Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, orta vücut bölgesi yağlı olan kişilerin beyin hastalıkları açısından büyük risk altında olduğunu söyledi.

Bu duruma açıklık getiren Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, "Son yıllarda beyin sağlığı ve beslenme ile ilgili değişen bilgiler oldu. Bir kişinin nörolojik hastalıklara yakalanmamak için kaçınması gereken şeyler artık çok netleşti.

Örneğin; Karbonhidrat, doymuş yağ, margarin, şeker. Bunlar özellikle yarattıkları ortam karışıklığıyla dokuya sağlıksız mesaj veriyorlar" dedi.

KÖTÜ YAĞLAR EN ÇOK BEL BÖLGESİNDE TOPLANIYOR

Orta vücut bölgesi yağlı olanların daha büyük bir risk altında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Adapınar, "Kötü yağların en kolay toplandığı yerler vücuttaki orta alanlar, bel bölgesidir. Yakın organlar olması nedeniyle kalbe de çok ciddi bir zararı vardır. Kalbe zararlı olan her şey beyin için de zararlıdır. Karbonhidrat alımı arttıkça bedende yağlanma artmaya başlar" dedi.

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar "Kötü yağı sadece margarin yiyerek değil, kötü besin tüketerek de alabilirsiniz. Katkı gıdalı her şey buna dahildir. Fast food, cips, bisküvi, kraker… Şeker ve karbonhidratı geri planda tutmalıyız ve bunları sadece özel günlerin yiyeceği haline getirmeliyiz. Aldığınız ürünün paketini okuyun, yiyeceğin dışında yazılı olan her şey vücut orta bölgesinde yağlanmanın kaynağını oluşturuyor" diye konuştu.

İŞTE BEYNİ KÜÇÜLTEN FAKTÖRLER

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, beyni küçülten faktörleri şöyle sıraladı:

"Stres ortamı ciddi bir risk faktörüdür. Sürekli aynı şeye odaklanma ve o konuda uzun vakitler harcama, buna rağmen olayları çözememe, o bölgeyle ilgili bir kullanılmazlık durumu ortaya çıkartıyor. Tek tip eğitimde gitmek, herhangi bir hobiyle uğraşmamak, diğer yaşam şekillerine kapalı olmak kişinin hep aynı beyin bölgesini kullanmasına neden oluyor. Böylece o bölge zamanla yoruluyor."

"Egzersiz yapmamak da beyni küçülten en önemli risk faktörlerinden bir tanesi" diyen Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, "Günde 10.000 adım atmak son derece önemli. Artık fiziksel egzersiz, beyin egzersizi ve sanatla uğraşmanın beyni ciddi anlamda koruduğundan bahsediliyor. Yaşlanma, şeker tüketimi, yanlış beslenme, obezite, sigara, alkol kullanımının da beyni küçülttüğü belirtildi.

Alkolün, beynin öğrenme merkezine, beyinciğe, beyindeki kimlik ve kişiliklerimizi oluşturan merkeze inanılmaz zararları vardır. Bu nedenle ağır içicilerin tüm risk faktörleri yok olsa bile nörolojik hastalıklara yakalanma riskleri her konuda çok daha fazladır.

Beslenme eksikliği yapar, B12 ve folik asiti kendi besin ortamından uzaklaştırır ve kendisi ön plana çıkar. Alkolün beyin sağlığına inanılmaz büyük zararları olduğu asla unutulmamalıdır. Tiroid hastalıklarının birçok beyin hastalığı için alt yapı oluşturduğu biliniyor.

Hastalar belirli aralıklarla doktoruna gitmeyi ihmal etmemeli. Eğer kişinin ailesinde tiroid hastası varsa mutlaka kendisi de kontrol altında olmalı. 20'li yaşlardan sonra kontrollere başlanabilir."

Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığını artırıyor Sağlık Araştırma: İmmün plazma tedavisi ağır hastalarda işe yaramıyor Sağlık Prof. Dr. Cengiz Köksal'dan kalp yetmezliği uyarısı: 'Pandemi sonrası patlama yaşayabiliriz' Sağlık 'Koronavirüs sağlıklı çocuklarda ani ölümlere neden olabiliyor' Sağlık