Dinozorları yok eden asteroit Dünya'ya 'en ölümcül açıyla' çarpmış

Abone ol

Günümüzden yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarparak dinozorların neslinin tükenmesine ve canlı türlerinin yüzde 75’nin yok olmasına neden olan asteroidin, Yerküre’ye ‘mümkün olan en ölümcül’ açıyla isabet ettiği bildirildi.

Günümüzden yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarparak dinozorların neslinin tükenmesine ve canlı türlerinin yüzde 75’nin yok olmasına neden olan asteroidin, Yerküre’ye ‘mümkün olan en ölümcül’ açıyla isabet ettiği bildirildi.

ABD’li Science Daily adlı bilim sitesi, İngiltere'de Imperial College London'da görevli bilim insanlarının 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan asteroitle ilgili yaptığı çalışmayı haberleştirdi.

Bilim insanları, Chicxulub Krateri'nin oluşmasına neden olan çarpmanın, jeofizik veriyle birleştirilen 3 boyutlu simülasyon modellerini geliştirdi.

Çarpma anından Chicxulub Krateri'nin oluşmasına kadarki tüm sürecin canlandırıldığı simülasyon çalışmasında, asteroidin, atmosferde iklim değişikliğine yol açan gazların miktarını en yüksek seviyeye çıkartacak biçimde, Dünya'ya 60 derece açıyla çarptığını saptadı.

60 derecelik açıyla gerçekleşen çarpa sonucu, milyarlarca ton sülfürün serbest kalarak Güneş'i kapatmasına, atmosferin dinozor türünün ve Dünya üzerindeki canlı türlerinin yüzde 75'inin yok olmasına yol açan biçimde soğumasına neden olabileceği kaydedildi.

‘OLAYLAR ZİNCİRİNİ BAŞLATTI’

Araştırma ekibinin lideri Profesör Gareth Collins, bu çarpma şeklinin “en kötü senaryo” olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dinozorlar için en kötü senaryo tam tamına gerçekleşmiş. Asteroit çarpması, atmosfere inanılmaz miktarda iklim değişikliğine neden olan gazları salmış, dinozorların yok olmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini başlatmış. Bu muhtemelen en ölümcül açılardan biriyle çarpması gerçeğiyle daha da kötüleşmiş.”

Çalışmanın detayları, doğa bilimleri alanında yayın yapan Nature Communications isimli dergide yayımlandı.

CHICXULUB KRATERİ NEREDE?

66 milyon yıl önce dinozorların neslinin tükenmesine neden olan astreoidin oluşturduğu Chicxulub Krateri, bugün Meksika'nın Yucatán Yarımadası’nın altında gömülü olarak yer alıyor.

800 metre derinlikte olduğu düşünülen kraterin merkezi, adını aldığı Chicxulub kasabası yakınlarında bulunuyor.

Çapı 180 km’yi bulan Chicxulub Krateri, 1970'lerin sonlarında petrol aramak için Yucatan'da bulunan jeofizikçiler Antonio Camargo ve Glen Penfield tarafından keşfedilmişti.

Chicxulub Krateri’nin oluşmasına neden olan asteroidin ise 10 km çapında olduğu tahmin ediliyor.

Sony’nin PlayStation 5 için aldığı patent ortaya çıktı Bilim - Teknoloji Türkiye dahil 82 ülkeden 500 milyon kullanıcının Facebook verileri internette satışa çıktı Bilim - Teknoloji NASA, ilk insanlı Mars yolculuğu için 8 ay karantinaya girecek gönüllüler arıyor Bilim - Teknoloji Tinder’dan sınırlarını kaldıran yeni özellik Bilim - Teknoloji