Diş renginiz hangi hastalığın habercisi?

Abone ol

Diş rengi farklı etkenler nedeniyle kişiden kişiye farklılık gösteren bir durum. Ancak bu hastalıkların habercisi de olur.

Sağlıklı bir dişin beyaz, sağlıklı bir diş etinin ise portakal kabuğu görünümlü ve pembe renkli olması gerektiğinin altını çizen Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Hekimlerinden Diş Hekimi Emrah İpek, diş renginin değişme nedenlerini diş yüzeyi cilasının azalması, dişte kırıkların bulunması, mine çatlaklarının olması, aşırı çay, kahve ve sigara tüketimi olarak sıraladı.

Diş rengi nelerden etkilenir?

Cilt renginin bile diş rengini etkilediğini söyleyen Dt. Emrah İpek, “Diş rengi, yapılan günlük bakımlar, düzenli doktor muayeneleri ve gün içerisinde tüketilen sigara, renkli gıda ve içeceklere bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Günlük bakımı ihmal edilmiş dişler sarı görünümlüdür. Bununla birlikte düzenli hekim kontrolü yapılan, günlük hijyeni sağlanan ağızlarda da dişler bembeyaz olmayabilir. Burada da etkili olan faktörler; kişinin diş yapısı, diş minesinin kalınlığı ya da inceliği gibi genetik faktörler ile diş sıkmaya bağlı olarak dişte bir aşınmanın olup olmamasıdır.

Diş rengi hangi diş hastalıklarının belirtisidir?

Diş rengi, dişte gelişen rahatsızlıkları bize gösteren önemli bir unsurdur. Diş renginin normalden daha sarı ya da gri olması dişin geçmişte darbe aldığını ve bu darbe nedeniyle canlılığını kaybettiğini ya da köklerde kistlerin oluşturduğu anlamına gelebilir. Bu durumda çekilecek röntgen ile acilen tedaviye başlanması gerekmektedir.

Diş yüzeyinde gözle görülen lekelenmeler ve siyah renkli oluşumlar çürük göstergeleridir. Çekilen ağız içi filmler ile boyutları tespit edilerek, tedavisi gerçekleştirilir.

Diş yüzeyindeki düz çizgi şeklindeki sarılıklar diş minesindeki çatlakları işaret eder. Diş minesindeki çatlaklar ihmal edilmemesi gereken durumlardan biridir. Çatlakların oluşum nedeni tespit edilmeli ve bu çatlaklar diş renginde değişime yol açmadan tedavi edilmelidir.

Diş sararmasını önlemenin ilk yolu günlük ağız ve diş bakımı

Sararmayı engellemenin ilk yöntemi günde en az iki defa, doğru şekilde dişlerin fırçalanmasıdır. Günlük bakımın yanında diş yüzeyinde yeni oluşan çürükler tespit edilmeli ve temizlenmesi sağlanmalıdır. Kişide diş sıkma (bruksizm) gibi bir hastalık varsa bu tedavi edilmeli ve diş minesinin zarar görmesi engellenmelidir.

Çarpık dişlerde diş taşı temizliği yapılmazsa dişlerde kahverengiye doğru giden renklenmeler görülebilir. Düzenli aralıklarla yapılan diş hekimi kontrolleri sonrası diş taşı temizliği yapılması diş renginin korunması için gerekli olan önlemlerdendir. Ancak bazı durumlarda dişler, düzenli ve günlük temizliğe, yüzeydeki hasarlara ve genetiğe bağlı olarak sarı tonlarda olabilmektedir. Bu gibi dişlerde diş tonunun açılması için bleaching (diş beyazlatma) işlemi uygulanmaktadır.

Ofis tipi beyazlatma mı ev tipi beyazlatma mı tercih edilmeli?

Diş beyazlatmanın ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki çeşidi vardır. Ofis tipi beyazlatma klinikte lazer ile uygulanır ve aynı gün içinde 2-3 seansla son bulur. Ev tipi beyazlatma ise kişilerin evde kendilerinin uyguladıkları yöntemdir. Ev tipi beyazlatma ise 8 veya 10 günlük bir süreçtir.

İki yöntem arasındaki fark ofis tipi beyazlatma işlemi hekim kontrolünde yapılması sonucunda beyazlatma ajanı jellerin diş etine sızmasına izin verilmeden kontrol altında yapılması daha güvenli bir uygulama olması ve daha hızlı sonuç alınmasıdır. Ofis tipi beyazlatma işlemi ev tipi beyazlatma işlemine göre dişler üzerinde çok daha beyaz bir etki oluşturur. Ayrıca ev tipi beyazlatma işleminde 8-10 gün sonra elde edilecek sonuç ofis tipi beyazlatma işlemi ile 3-4 seans karşılığı olan 1 saatlik süreçte elde edilmektedir. Aşırı renklenmiş dişlerde ofis tipi ve ev tipi beyazlatma birlikte de önerilebilir.

18 yaş ve üstü herkes diş beyazlatma işlemini yaptırabilir, işlem öncesi dişlerin sağlık durumunun mutlaka değerlendirilmesi gerekir. İşlem öncesi dişlerde çatlak, çürük ya da kırık olup olmadığı, sıcak-soğuk hassasiyetinin yaşanıp yaşanmadığına dikkat edilmelidir. Diş beyazlatma işlemi için sağlıklı bir diş ve diş etinin olması en önemli şartlardandır.

Diş beyazlatma işleminden sonra da kişiden kişiye işlem kalıcılığı değişiklik göstermektedir. Ağız bakımına dikkat eden kişilerde 3 yıla kadar sigara çay ve kahve tüketen kişilerde ise etki süresi 8-10 aya kadar düşer." dedi.

Doğru şartlarda uygulanan diş beyazlatmanın herhangi bir zararının olmadığını belirten Dt. Emrah İpek, diş beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen kişilerin herhangi bir ürünü kullanmak yerine diş hekimine danışarak, diş hekiminin kontrolünde bilinen markaları tercih etmelerinin diş sağlığı için önemli olduğunun altını çizdi.

Yeşilay'dan ürküten açıklama: Sigaraya başlama yaşı... Sağlık TTB AKP'nin tasarısına karşı nöbet tutacak Sağlık Görünmeyen diş teli için önemli uyarı Sağlık Şiddet önleme tasarısından TTB'nin yetkilerine tırpan çıktı Sağlık