'Dışa bağımlılık her gün biraz daha artıyor'
Türkiye dünya pamuk üretiminin yüzde 80’ini karşılayacak kapasiteye sahip bir ülke olmasına rağmen diğer tarım ürünleri gibi pamuk da ithal ediliyor.
Türkiye’nin kapasitesi göz önüne alındığında ithalatın yanlış tarım ve ticaret politikaları yüzünden yapıldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, konunun meclis tarafından araştırılmasını istedi.
Pamuğun sanayi sektörünün birçok alanı için hammadde özelliğinin yanı sıra, ülkemiz ve dünya tarım, sanayi ve ticaretinde önemli konuma sahip bir ürün olduğunu kaydeden CHP’li Purçu, araştırma önergesini İz Gazeteyle paylaştı. Purçu, “Yanlış tarım politikaları nedeniyle her geçen gün pamukta dışa bağımlılığımız artmaktadır. Pamuk üretimi ve ihracatı için yeni politikalar üretilebilmesi, üreticiden, sanayicisine kadar pamukta yaşanan sorunların tespit edilmesi, sorunların nedenlerinin araştırılması; bu çerçevede tedbirlerin alınması ve çözüm yollarının bulunması gerekmektedir” dedi.
ÇOK YÖNLÜ ÜRÜN
Purçu, 69 ülkede tarımı yapılan pamuğun, gerek lif gerekse elde edilen yağı ve diğer yan ürünleriyle ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu hatırlattı. Pamuk üretiminin Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 25 ilde yetiştirildiğini ve sanayide işlenmesi aşamasında istihdam yarattığının altını çizen Purçu, “Ülkemiz ekonomisine sağladığı katma değerle doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 6 milyon kişinin geçimini sağlamaktadır. Pamuklu dokuma endüstrisini de içine alan tekstil ve konfeksiyon sektörü, yaratığı katma değer ve gösterdiği performansla Türk ekonomisine katkı ve avantaj sağlayan, üretim alanlarından birisidir” hatırlatmasında bulundu.
DIŞA BAĞIMLIYIZ
Konunun meclis tarafından araştırılmasını isteyen Purçu, TBMM başkanlığına sunduğu önergesinde şu bilgilere yer verdi: “Türkiye sürdürülebilir pamuk üretimi için daha ucuza daha kaliteli pamuk, üretmek zorundadır. Tekstil ve hazır giyim sanayi yüzde 6O'ın üzerindeki bir oranla pamuk hammaddesine bağlı olup, yerli üretim miktar ve kalite olarak taleplerin tamamını karşılayamadığı için ithalat yapmak zorunda kalmaktadır. Bu zorunluluk Türkiye'yi dışa bağımlı yapmaktadır. Ülkemizde pamuğun üretimi ve kullanımı, izlenen tarım ve ticaret politikalarının yanlışlığı nedeniyle tarımda maliyetlerin artmasından pamuk üreticileri de nasibini almış, bunun yanı sıra destekleme için yapılan yardımlar da yeterli olmamıştır.”
SORUNLAR ARAŞTIRILMALI
Pamuk tüketimini karşılayacak tarımsal ve ekonomik politikalar oluşturulamadığını söyleyen Purçu, “Yerli pamuk üretiminin desteklenmesi, kaliteli üretimin sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle, pamuk üretimi ve ihracatı için yeni politikalar üretilebilmesi üreticiden, sanayicisine kadar pamukta yaşanan sorunların tespit edilmesi, sorunların neden kaynaklandığının araştırılması; bu çerçevede tedbirlerin alınması ve çözüm yollarının bulunması araştırılmalıdır.” dedi.