DİSK'ten asgari ücrette insanca yaşam çağrısı: Talep edilen rakam açıklandı

Abone ol

DİSK, 2022 yılında asgari ücretlinin maaşının net 5 bin 200 liraya yükseltilmesini talep etti.

Dolar kuru ve enflasyonun yükselişi devam ederken liranın değer kaybetmesi ve alım gücünün erimesi üzerine yapılan tartışmalar aylardır gündemde.

Toplumun ise gözü kulağı gelecek ay başlayacak asgari ücret görüşmelerinde. Bu görüşmelerde 5 Türk-İş temsilcisi, 5 kişilik işveren heyeti ve hükümeti temsilen 5 kişiyle oluşturulacak komisyon ile 2022 yılında milyonlarca emekçinin alacağı ücret belirlenecek.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) dar gelirlilerin yaşadığı sorunları ele alarak asgari ücret taleplerini açıkladı. Genel-İş Genel Merkezi’nde yapılan açıklamayla asgari ücretin en az 5 bin 200 lira olması ve asgari ücret dışındaki ücretlere 1000 lira artış talep edildi.

YAŞANACAK SEVİYEDE İNSANCA ÜCRET

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “DİSK, kuruluşundan bu yana asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyede ve uluslararası standartlara uygun saptanması için mücadele etmiştir. Asgari ücretin 1936’da yasalaşmasından bu yana 85 yıl geçti. 1974’te asgari ücretin ulusal düzeyde saptanmasının üzerinden ise 47 yıl geçti. DİSK asgari ücretin saptandığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunda maalesef temsil edilmiyor. Bunu önemli bir eksiklik olarak görmemize rağmen asgari ücretin sadece masa başında belirlenemeyeceğinin bilincinde olarak yıllardır asgari ücret tespit sürecine aktif biçimde müdahale etmeye, asgari ücret konusunda üyelerimizin ve çalışanların farkındalığını artırmaya ve mücadeleyi yükseltmeye devam ediyoruz. Daha önemlisi asgari ücret belirleme sürecini sadece masa başı müzakere sürecinden bir mücadele sürecine dönüştürmeye çalışıyoruz.”

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile ortak tutum almanın son derece yararlı olacağını da vurguladı.

ASGARİ ÜCRET SORUNLARI

Asgari ücretin milyonların meselesi olduğu hatırlatılırken sorunlar şöyle sıralandı:

►Türkiye’de geçinebilmek emekçilerin en temel sorunu.

►Pahalılığın panzehiri ücretlerin ve emek gelirlerinin artırılması. Asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir düzeye yükseltilmesi için güçlü bir toplumsal talep var.

►Bütün ekonomik göstergeler, emekçilerin ülkenin büyümesinden ve artan üretimden payını alamadığını; tersine yoksullaştığını ve sömürünün arttığını ortaya koyuyor.

►Asgari ücret düzeyi şu anda açlık sınırının altında.

►TL’nin hızla değer kaybetmesi nedeniyle asgari ücret dolar cinsinden son 15 yılın en düşük düzeyine geriledi. Böylece Türkiye işgücü maliyeti açısından tekrar bir “ucuz emek cenneti” haline geldi.

►Asgari ücret ülkemizde ücretlerin alt sınırı olmaktan çıktı ve son yıllarda giderek ortalama ücret haline geldi. Avrupa ülkeleri içinde asgari ücret civarında ücretle çalışanların oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye.

►AKP hükümetleri asgari ücretteki artış oranlarını memur maaşlarına, emekli aylıklarına ve kamu işçisinin ücretlerine yansıtmaktan kaçınıyor. Tüm bunların sonucunda Türkiye, giderek bir asgari ücretliler toplumu haline geliyor.

►Brüt asgari ücretten 750 TL’den fazla vergi ve kesinti yapılıyor. Emekçiler tarafından ödenen dolaylı vergilerle asgari ücretin net harcanabilir kısmı daha da azaltılıyor.

►Asgari ücret ülkemizde uluslararası standartların aksine işçinin ailesi hesaba katılmadan sadece kendisi için hesaplanıyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN TALEPLER

►Asgari ücret tepit edilirken en düşük ücret değil ortalama ücretin belirleneceği dikkate alınmalı.

►Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde saptansın.

►Asgari ücret resmi enflasyona göre değil geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre saptansın. Kişi başına ekonomik büyüme asgari ücret artışında esas alınsın.

►Asgari ücret net ödensin. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmasın ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlansın.

►Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olsun.

►Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınsın. Bir hanede 2 kişinin çalışıyor olabileceği varsayımıyla 2 asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın.

►Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve pirim desteği sağlansın.

►En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olsun.

►Diğer emek gelirlerindeki artışlar asgari ücret artışının altında kalmasın.

►Yasada yer alan toplu iş sözleşmelerinin sendikasız işyerlerine ve işçilere genişletilmesi hakkı etkin biçimde uygulansın.

►Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılsın ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılsın.

►Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlansın. Bu destek Hazine tarafından karşılansın.

EMEKÇİLER ALANLARDA

DİSK, ekim ayında başlattığı ‘Gelirde, vergide adalet istiyoruz’ eylemlerine dün de Samsun, Mersin ve Artvin’de devam etti. DİSK’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde ve alanlarda eylemler devam ederken dün yapılan açıklamalarda iktidarın ekonomi politikaları eleştirildi.

Bütçenin sermayeden yana kullanıldığı hatırlatılırken, halkın enflasyon yükü altında ezildiği, alım gücünün erimesiyle yoksulluğun arttığı belirtildi. Emekçiler asgari ücretten, tüm gıda maddeleri ve elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardan vergi alınmaması talep edildi. Ayrıca en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması talep edildi.

TCDD, 123 milyon harcadığı kumanda merkezine kilit vurdu! Ekonomi Alaattin Çakıcı'nın karıştığı skandalın ardından kapatıldı: Yeniden açılan Türkbank'ın geçmişi... Ekonomi BDDK'dan Türk Ticaret Bankası'na izin Ekonomi 'Elvan, Erdoğan'ı karşısına aldı...': Lütfi Elvan'ın yerine Diyanet'ten biri mi geliyor? Ekonomi