DİSK'ten eylem: İşçilerin taleplerini sıraladılar

Abone ol

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bugün Kadıköy’de hayat pahalılığına karşı yaptığı eylemde zamların geri alınmasını istedi. Eylemde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin taleplerini açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bugün ‘İnsanca yaşayacağımız bir ücret istiyoruz’ talebiyle İstanbul Kadıköy Rıhtım’da eylem yaptı. İşçiler yanlarında faturalarını da getirerek yapılan zamlara tepki gösterdi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hayat pahalılığına karşı böyle gitmez demek için toplandıklarını belirterek, “Zamlar durmak bilmiyor, faturalar bir soyguna dönüştü. Enflasyonlar, Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmaya devam ediyor. Bir tarım ülkesi olan ülkemizde tarımın çökertilmesiyle birlikte tümüyle dışa bağımlı hale geldiğimiz için gıda enflasyonu devletin resmi verilerine göre bile yüzde ellinin üstüne çıktı. Dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin gıda enflasyonu ise, yine devletin resmi verilerinden hesapladığımızda yüzde seksenlerin üzerinde ve biz buna aslında rakamlarla değil her gün çarşıya, pazara gittiğimizde görüyoruz” dedi.

KADIN VE GENÇ İŞSİZLİĞİ VURGUSU

Pahalılıkla birlikte işsizliğin bu ülkenin en büyük sorunu haline geldiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Artık neredeyse her evde bir işsiz var. Hatta her evde bir üniversiteli işsiz var. Dün TÜİK 2021 yılı son çeyrek rakamlarını açıkladı. Bugün Türkiye’de resmi verilerle 8 buçuk milyondan fazla işsiz var ve bunun daha da kötüsü bu işsizlerin yarısından fazlası iş bulma umudunu bile yitirmiş durumda. Hep genç bir ülkeyiz, genç bir nüfusumuz var diye övünüyoruz. Türkiye’de çalışma çağında 64 milyon insan var. Bu 64 milyon insanımızın sadece 20 milyonu güvenceli, tam zamanlı, kayıtlı işte çalışabiliyor. Gençlerde işsizlik oranı yüzde 40’ın üzerine çıktı. Genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 51. Bu kadar yüksek bir genç işsizliği ve kadın işsizliği, artık ülkenin geleceğini tehdit eden bir unsur haline geldi” diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin acil 5 talebini şöyle sıraladı:

-Zamlar geri alınsın, faturalardan vergi alınmasın.
-Eriyen asgari ücret yeniden belirlensin, tüm ücretler en az asgari ücret oranında artırılsın, en düşük emekli aylığı asgari ücretin altında kalmasın.
-Ücretlerden alınan vergi azaltılsın.
-Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilsin, herkese güvenceli istihdam sağlansın.
-Sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılsın.

Yakarsa dünyayı işçiler yakar: Sigorta girişi yapılmadı, işyerini yaktı Güncel Medeni Kanunu'nun kabulünün yıldönümünde çağrı: 'Yeniden Kadın Bakanlığı kurulsun' Güncel Aile hekimleri bir kez daha iş bırakıyor Güncel 7 aydır sigortası yapılmayan garson, çalıştığı yeri yaktı Güncel