Diyanet'e bir ayrıcalık daha: KDV muafiyeti

Abone ol

Bütçe büyüklüğü ile dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kara kutusu olan Türkiye Diyanet Vakfı’na sağlanan ayrıcalıklara bir yenisi daha eklendi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği”nde yapılan değişiklik ile genel ve özel bütçeli kamu idarelerine bağışlanan tesislerin inşasına ilişkin istisna kapsamı genişletildi.

2019 yılındaki dev bütçesi ile aralarında yatırımcı bakanlıkların da bulunduğu 29 kamu kurumunu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen tesislerin inşası için Türkiye Diyanet Vakfı’na yapılacak teslim ve hizmetler istisna kapsamına alındı.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre bütçe büyüklüğü ile dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kara kutusu olan Türkiye Diyanet Vakfı’na sağlanan ayrıcalıklara bir yenisi daha eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, iktidarın gayretleri sonucunda yurttaşlardan aldığı bağışlar yüzde 106 oranında artan vakfa yapılacak teslim ve hizmetler Katma Değer Vergisi’nden (KDV) muaf tutuldu.

TESLİM VE HİZMETLERE KDV İSTİSNASI

AKP iktidarları döneminde giderek büyüyen geliri ile etki alanına karşın Sayıştay tarafından denetlenmeyen ve 2018 yılına ilişkin faaliyet raporunu henüz yayımlamayan vakfa ayrıcalık sağlayan yeni değişiklik şöyle:

“Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfında bulunmakla birlikte, anılan Vakıf tarafından karşılıksız, süresiz ve geri dönüşsüz olarak Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilen madde kapsamındaki ibadethane ve din eğitimi verilen tesislerin inşası dolayısıyla bağışta bulunan söz konusu Vakfa yapılan teslim ve hizmetler de istisna kapsamındadır.”

YABANCILARA KONUT ALIMI TEŞVİKİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği”ne göre, KDV uygulamasındaki diğer değişkilikler ise şunlar:

Yabancılara ve Türkiye’de yerleşik olmayan Türk vatandaşlarına konut ve iş yeri tesliminde KDV istisnası uygulamasına ilişkin bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi teşvik kapsamında olacak.

Belediyeler ve il özel idareleriyle bunların bağlı kuruluşları ve hisselerinin tamamına sahip oldukları şirketlerce şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılacak minibüslerin yatırım teşvik belgesine istinaden alımında KDV istisnası uygulanacak.

Ulusal güvenlik kuruluşlarınca milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için kullanılan kent güvenlik ve plaka tanıma sistemleri dahil tarama, tanıma ve takip sistemleri, radar sistemleriyle KDV istisnası kapsamındaki araç, silah ve sistemlerine ilişkin Ar-Ge ve test faaliyetlerine yönelik zorunlu olarak kullanılması gereken tesislerin teslimi, ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetlere ilişkin KDV istisnası kapsamında değerlendirilecek.

Ankara'da terör operasyonu: 11 gözaltı Güncel Çevre yolunda kaza: TIR alev alev yandı Güncel Özkök: 'Artık Türkiye’de 'cami cemaati siyaseti' çökmüştür Güncel Ataşehir'de 8. kattan düşen kadın doktor ağır yaralandı Güncel