Doktor Mehmet Öz'den iyileştiren reçete

Abone ol

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yüzünden beslenme daha da önemli hale geldi. Dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz, ilaç yerine kullanabileceğimiz besinleri ve takviyeleri sıraladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yüzünden beslenme daha da önemli hale geldi. Dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz, ilaç yerine kullanabileceğimiz besinleri ve takviyeleri sıraladı.

Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, vücudumuzun hastalıklarla mücadele edebilmesi için adeta besin reçetesi hazırladı. Doktor Mehmet Öz'ün Hürriyet'teki bugünkü köşe yazısında verdiği bilgilerde en iyi ilacın besinler olduğu ve market alışverişlerinde mutlaka listemizde olması gereken besinlere yer verildi.

Kırmızıbiber: Kırmızıbiberde portakalda olduğundan daha çok C vitamini var. Kırmızıbiber, yeşil biberin olgunlaşmış halidir ve olgunlaştıkça besin değeri kalitesi de değişir. C vitamini hakkındaki veriler çok net tanımlanmış olmasa da bu vitamini vücudumuz kendi üretmediği için oldukça önemli olduğunu biliyoruz.

Mantar & brokoli: Brokoliyle ikili olduğu zaman mantar, solunum sistemi sağlığına oldukça faydalıdır.

Yeşil yapraklılar: Yeşil yapraklılar nitrik okside dönüşür. Ispanağı çiğnediğimiz zaman dilimizin mikrobiyomu, nitratı ıspanakla birlikte yutup midemizin sindirebileceği bir forma dönüştürür ve sonrasında vücut nitrik oksidi emer. Nitrik oksit kandaki besin maddeleri ve oksijenin bütün vücudu dolaşmasını sağladığı için genel sağlık durumu açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda kan basıncının düşmesine de yardımcı olur – yani bağışıklık sistemini güçlü tutup COVID’i uzak tutacak tüm önemli şeylere katkısı vardır. Ispanak, pazı, brokoli, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri alışveriş listenize ekleyin.

Market sepetinizde mutlaka olması gerekenler

Peynir: Harika bir D vitamini kaynağıdır. Gouda, çedar ve brie peynirlerini tavsiye ederim. Ölçülü yemeniz önemli, ancak peynirden birkaç ısırık almak size günlük ürün ihtiyacınızın yüzde 2’si kadar ekstra D vitamini sağlayabilir. Aynı zamanda sizi tok tutacak harika bir atıştırmalıktır.

Kefir ve yoğurt, probiyotik gıda olarak kullanılır. 1 su bardağı 1.4 miligram çinko içerir.

Yumurta sarısı çinko deposudur. 1 yumurta sarısı 0.55 miligram çinko içerir.

Alınacak takviyeler

Gıdalardan yeteri kadar destek alamadığınızı düşünüyorsanız o zaman içmeniz gereken takviyeler:

- 1200 IU D vitamini veya 1 yemek kaşığı balıkyağı
- C vitamini 1000 mg
- Çinko 8-11 mg

İçecekler

Vişne suyu: İyi bir uyku için vişne alıp evde vişne suyu hazırlayabilirsiniz.

Et ve deniz ürünleri

Somon: Araştırmalara göre doğal ortamındaki bir somonda çiftlik somonuna oranla daha fazla D vitamini var. Çalışmaların gösterdiği üzere D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin COVID-19 riski daha yüksek, aynı zamanda eğer virüsü alırlarsa maalesef kötü sonuçlarla karşılaşma oranları da artıyor...

Yağlı balıklardan tuna veya orkinosu da tercih edebilirsiniz. İstiridyeler de en iyi çinko kaynaklarındandır.

Mutlaka proteine ihtiyacınız var, o yüzden et almadan marketten çıkmayın. Dengeli ve sağlıklı yerseniz kırmızı et yararlı bir çinko kaynağı da olabilir. Dana ve kuzu etini tercih etmelisiniz.

Kuruyemiş ve baklagil

- Kuruyemişler omega 3 kaynağı ve lif açısından zengin, bağışıklığı destekliyor. En fazla cevizde mevcut.

- Baklagiller özellikle lif yönünden zengin ve kan şekerimizi regüle etmek açısından önemli. Fasulye, barbunya ve maş fasulyesi hem iyi bir çinko kaynağı hem de sağlıklı bitkisel protein deposudur. Nohut tokluğu arttırır ve kilo kaybına yardımcı olur. Sindirim sistemini hızlıca hareket ettirerek sindirimi de iyileştirir. Ayrıca çinko içerir.

Koronavirüsle ilgili korkutan araştırma: Etkileri aylarca sürüyor Sağlık ‘Suçiçeği aşısında çocuklar kobay olarak mı kullanıldı?’ Sağlık Koronavirüs hakkında çarpıcı araştırma: Hastaneden çıkan 4 kişiden 3’ü aynı şeyi söylüyor Sağlık Uzmanından uyarı: 'Bu hastalığın benzerliği koronavirüsle karıştırılabilir' Sağlık