Dolar, yeni haftaya hızlı giriş yaptı

Abone ol

Enflasyonist endişeler ve resesyon riski arasında kalan merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceği beklentileriyle dolar/TL yükselişini sürdürdü.

GERÇEK GÜNDEM - Küresel piyasalarda, enflasyonist baskılar ve resesyon riskinin artması ile geçen hafta boyunca etkili olan negatif seyir, önde gelen merkez bankalarının kararlarını açıklayacağı yeni haftanın başlangıcında da etkili oluyor.

Bu kapsamda, bu hafta kararlarını açıklayacak olan ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) toplantıları öncesinde piyasalarda oynaklığın sürmesi bekleniyor. Yurt içinde ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplantısında olacak.

FED FİYATLANMALARI DEVAM EDİYOR

Halihazırda para piyasasındaki fiyatlamalarda, Fed'in 75 ve 100 baz puanlık faiz artırımı ihtimali sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 20 düzeyinde bulunuyor. Bankanın daha önce 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi daha olası görülen gelecek ayki toplantısı için ise 50 baz puana yüzde 31,1 ve 75 baz puana yüzde 56,6 ihtimal veriliyor.

DOLARDA SON DURUM

Bu gelişmelerle serbest piyasada 18,25 liradan alınan dolar 18,28 liradan satılıyor. 18,23 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 18,24 lira olarak belirlendi.

Cuma günü, doların satış fiyatı 18,2810 lira, avronun satış fiyatı ise 18,3170 lira olmuştu.

MERKEZ BANKALARI BELİRLEYİCİ OLMAYA DEVAM EDECEK

Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişelerini besleyen gelişmelerin mevcudiyetini koruduğunu belirterek, böyle bir ortamda yatırımcı fiyatlamalarında merkez bankalarının aksiyonlarının belirleyici olmaya devam ettiğini söyledi.

Ekonomist Selçuk Geçer tarih verdi: Dolar kuru patlayacak! Ekonomi FT: ABD’de faiz yüzde 4’ün üzerine çıkacak Ekonomi Ryan Babel: Hollanda'da 1400 euroya mal olan iPhone için Türkiye'de 2400 euro ödüyorsunuz Ekonomi Faik Öztrak: Borsa İstanbul’da yaşananlar çok büyük bir skandaldır Ekonomi