DSP'den 'ittifak' açıklaması
"Tüm mal varlığı Hazineye devredildi" haberleri çıkan DSP, yerel seçimlere parti olarak katılmaya hazırlanıyor.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, mal varlığı meselesinin aslını, yerel seçim öncesi çalışmalarını ve partinin yaşadığı sorunları Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a anlattı.
Yerel seçimlerde DSP nasıl bir yol izleyecek?
YSK, verdiği kararla DSP’nin seçimlere katılma yeterliliğini sağladığını belirledi. Biz de Türkiye’de bütün seçim bölgelerinde kendi adaylarımızla seçime katılmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Seçim takvimi yasal süreç itibariyle henüz başlamış değil. Zamanı geldiğinde de adaylarımızı açıklayacağız. Bazı yerlerde ilçe ve il düzeyinde belediye başkanlığı için aday adayları başvurularını yaptılar. 16 Aralık’ta parti meclisi toplantımız olacak ve bazı adaylarımızı o toplantımızda onaylamış olacağız. Ocak ayındaki toplantımızda da adayları onaylayarak yetişebildiğimiz bütün seçim çevrelerinde yerel seçimlere katılacağız.
Aday başvuruları devam ediyor. DSP’den başvuran kişi sayısı kaç oldu? Aday adaylarıyla nasıl bir yol haritası belirliyorsunuz?
Net bir sayı verebilme imkanım yok. Çok adaylı bir seçim olduğu için hangi ilde kaça ulaştık sayısı benim verdiğim sayının üzerine de çıkmış olabilir. Bazı yerlerde adaylar doğrudan bize gelip müracaat ediyorlar ve onları örgütlerimize yönlendiriyoruz. Bugüne dek hiç DSP’de yer almamış kişiler de elektronik ortamdan bize ulaşıp aday olmak istediklerini beyan ediyorlar. Onları da il teşkilatlarına yönlendiriyoruz.
DSP’NİN MAL VARLIKLARI YERİNDE’
Kasım ayının başında DSP’nin mal varlığının Hazine’ye geçtiği haberlerini okuduk. Bunun üzerine siz de bir tekzip yayımlayarak bunu reddettiniz. Olayın aslı nedir?
Bu doğru bir haber değildi. Anayasa Mahkemesi her yıl siyasi partileri denetler ve hesap düzenine uymayan harcamalar varsa bunları belirleyip Hazine’ye irat kaydedilmesine karar verir. 2013 yılı DSP’nin hesaplarında 4 bin 400 lira civarında bir harcamanın karşılığında usule uygun belge verilmediği gerekçesiyle Hazine’ye irat kararı çıktı. Bu durum, bin 200 lirası reklam ajansının, 80 lirası avukatın ve bin 800 küsür lirası da genel merkez yöneticilerimize verilen avansın faturaları temin edilemediğinden kaynaklandı. Anadolu Ajansı’nın gece muhabiri bunu Resmi Gazete’de yayınlandığında, 4 milyon 400 bin şeklinde yanlış görüp ‘DSP’nin mal varlığı Hazine’ye geçti’ şeklinde başlıkla servis etmiş. Sabah öğrenince durumu aradık özür dilediler ve haberin başlığını ve rakamı değiştirdiler. Bu haberle DSP’nin mal varlığı Hazine’ye devrolmuş algısı yaratıldı ama bu doğru değildi. DSP’nin mal varlıkları yerinde ve siyasi faaliyetlerimiz sürüyor, çalışıyoruz.
‘SEÇİMLERE KATILMAMAK İÇİN SİYASET YAPILIR MI?’
Yerel seçimde sağlayacağınız başarı daha sonraki seçimlerde diğer partilerle ittifak imkanı yaratır mı?
İttifak hadisesi topluma yanlış anlatıldı. Parlamentoda bir kanun görüşülecekse ve konsensüs sağlanacaksa bununla ilgili ittifak yapılabilir. Siyasi partilerin birbirleri lehine aday göstermeleri ya da başka adayları desteklemeleri siyasetin özgün yapısına da ters bir davranış biçimi. Siyasi partiler toplumu yönetmek için kurulurlar. Seçimlere katılmamak için siyaset yapılır mı? MHP, üç büyük ilde aday çıkarmayacağını söylüyor. Oradaki MHP sempatizanı ve seçmenleri mecbur mudur başka bir partinin adayına oy vermeye? Ya da bir partinin kendi seçmenini buna zorlamaya hakkı var mıdır? Bizim de bu manada bir ittifak arayışımız yok.