Dün Meclis'te Libya tezkeresinde neler yaşandı?
TBMM Genel Kurulu’nda olağanüstü toplantıda Libya’ya asker gönderilmesini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi.
Tezkerenin oylamasına 509 milletvekili katılırken, 325 ‘kabul’ ve 184 ‘ret’ oyu çıktı.
Genel kurulda tezkere üzerine konuşan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “TBMM’nin yılbaşının ertesi günü vatan evlatlarını Libya çöllerine göndermek için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağrıldığını” anımsatarak, “Bu acele niye” diye sordu. Türkiye’nin Libya ile iki mutabakat imzaladığını ve bunlardan birinin “Mavi Vatan” ile ilgili olduğunu dile getiren Çıray, deniz yetki alanları için “Mavi Vatan” deyimini ilk 2006 yılında Amiral Cem Gürdeniz’in kullandığını belirterek, “Gürdeniz ve 400 deniz subayının FETÖ’cü savcılara desteklerinizle, Ergenekon kumpasıyla hapse atılmalarının sebebi bu Mavi Vatan’a sahip çıkmalarıydı. Onun için, kimse bize Mavi Vatan dersi vermeye kalkmasın” dedi.
‘NE ANLARSIN ŞEHİTTEN?’
Bu sırada milletvekillerinin genel kurulda kendi aralarında konuşmas üzerine Çıray, AKP’lilere “Savaşa şehit olmaya asker göndereceğiz, gürültüden duyulmuyor. Beyefendi telefonla konuşuyor en ön sırada, bir saattir” tepkisini gösterdi. Telefonla konuşan AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı ise “Sen ne anlarsın ciddiyetten” deyince, Çıray, kürsüye vurarak, “Benim dedem Balkanlar’da şehit oldu, sen ne anlarsın şehitten?” dedi. Çıray, konuşmasının sonunda da AKP’ye, “Allah’tan korkun” diye seslendi.
‘HAKKIMIZI KORUYORUZ’
MHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Libya ile yapılan antlaşmalar isabetli adımlardır. Bu tezkere, Libya’nın istikrar ve güvenliğine destek veren, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını muhafaza eden, bölgesel barışa katkı veren tezkeredir. Libya’ya asker gönderme uluslararası hukuk açısından meşrudur. Libya’da olanlar Türkiye’yi yakından ilgilendirmektedir. Bu tezkere ile haklarımızın gasp edilmesini koruyoruz” dedi.
‘FELAKET ÇAĞRISI’
Tezkere üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz de iktidarın Türkiye’yi çok önemli bir tehlikenin içine atmak üzere olduğunu belirterek, “Önümüzdeki tezkere metni, önceden planlanmış, sarayın siparişi ile silahlı kuvvetlerimizi Libya çöllerinde savaşa göndermek üzere hazırlanmış bir felaket çağrısıdır. Milletimizin oylarıyla milletin vekili olduk. Şerefimizle milletin vekili olmaya devam edelim. Silahlı kuvvetlerimiz kimsenin özel güvenlik gücü değildir” diye konuştu. Çeviköz, “Libya’dan bir şehit haberi gelince ne yapacaksınız? ‘Libya’da ne işimiz var?’ sözü, dar bir bakış açısı değil, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesinin bir gereğidir” görüşünü dile getirdi. Çeviköz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Libya davet ederse asker göndeririz” diyerek tezkere siparişi verdiğine işaret etti. Çeviköz, şunları dile getirdi: “Madem ki Libya’da UMH’yi meşru hükümet olarak görüyorsunuz, o zaman BM’yi göreve davet edin.”
‘BM’YE AYKIRI DEĞİL’
AKP Grubu adına konuşan İsmet Yılmaz, tezkerenin parti meselesinden çok ülke güvenliğini ilgilendiren bir konu olduğunu belirtti. ‘Libya’da ne işimiz var’ sözünün dar bir bakış açısından ibaret olduğunu savunan Yılmaz, “Risk var diye adım atmazsanız, evlatlarımızı çok daha büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakırsınız” dedi. Türkiye’nin asker göndermesinin BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına aykırı olduğu iddiasının doğru olmadığını savunan Yılmaz, BM’nin UMH’yi resmi hükümet olarak tanırken üye ülkelerin hepsine güvenlik ve asayişin temininde hükümete yardımda bulunmaları, yardım taleplerine yanıt vermelerini, terörle mücadelesine desteklemelerini istediğini savundu.
YETKİ TARTIŞMASI
Libya tezkeresi görüşmesi yetki tartışmalarıyla başladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılmasının ancak tatil ya da ara verme kararı üzerine olabileceğini belirterek toplantı çağrısının içtüzük ve anayasaya aykırı olduğunu ifade etti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise TBMM’yi değil, genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırdığını ifade etti. Özel, “Gündem güvencesinin ortadan kalktığı bir Meclis, demokrasi parlamentosu değildir” diye tepki gösterdi.
AKP milletvekili Tuğrul Türkeş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına gelerek bir süre sohbet etti. Tuğrul Türkeş, 2015’te Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümeti davetini kabul etmiş, MHP’den sert tepki görmüştü.
BARIŞ GÜCÜ ÖNERİSİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından “Hükümete açık ve net çağrımızdır” başlığıyla Libya konusunda paylaşımda bulundu. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin, BM’nin 2259 sayılı kararı uyarınca uluslararası meşruiyeti olan bir hükümet olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Bu nedenle iç savaşın sona erdirilmesi ve ülkede akan kanın durdurulması amacıyla Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün vakit geçirmeksizin bölgeye gönderilmesi sağlanmalıdır. Türkiye, bölgede istikrarın sağlanmasına önayak olmalı, tüm diplomatik çabasını bu yönde ortaya koymalıdır.”
‘YEMEN BİZİM NEYİMİZE’
CHP lideri yaptığı bir diğer paylaşımda ise bir video paylaştı. “Yemen bizim neyimize?” türküsü eşliğinde paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta ‘Yemen çöllerinde kavrulup yok olan Anadolu evlatlarının sayısını biliyor musunuz?’ diye sorar. Yemen türküsü her söylendiğinde gözyaşlarını tutamayan da odur. Yemen, Anadolu insanı için gidenin dönmediği kanlı bir coğrafya, ‘Gözlerim ağlıyor, yüreğim sızlar/Yemen’e gidene ağlıyor kızlar’ türküsü yakılan yüz binlerce şehit verdiğimiz acı bir diyardır. Yemen türkülerinin neredeyse tümünde, Yemen’e gönderilen vatan evlatlarının yaşadığı kötü tecrübeler vardır. Evlatlarının hasretini çeken, annelerin, babaların, sevdalıların hüznü, üzüntüsü ve endişesi vardır. Yaklaşık yüzyıl önce anneler, ‘Yemen bizim neyimize?’ diye sormuş, ‘Gitme Yemen’e’ türküsünü yakmıştır. Yüzyıl sonra annelerimize yeni Yemen türküleri yaktırmayın. Mehmetçiğimizi Libya çöllerinden uzak tutun.”