Dünya otomotiv tarihi onlarla dolu: Yok olup gittiler

Abone ol

Dünya otomotiv tarihinde bir başarı hikayesi olarak görülen modeller kadar, 'çuvallamış' tasarımları da barındırıyor. Bunların arasında Japonların 'çirkin kralı' öne çıkıyor.

Dünya otomotiv tarihi, birçok başarılı modelin yanı sıra 'onun yarısı kadar' da olsa 'çuvallamış' modelle dolu. Üstelik bu başarısızlıkların mimarları arasında, bugün dünyanın en başarılı modellerine de imza atanlar da var, yok olup gidenler de.

Milliyet gazetesi yazarı Levent Köprülü, 'Olamadı vesselam!' başlıklı yazısında bu 'başarısız' modelleri derledi. Köprülü, şunları kaydetti:

"İsterseniz, günümüzde başarılı modellerle hayatımızı, yollarımızı renklendiren Ford’tan başlayalım... Ford’un yeniden yaratmaya uğraştığı, “efsaneyi diriltme” projelerinden biriydi Thunderbird. “Retro” denilen ve “eskinin yeniden yorumu” diye tanımlanabilecek akıma kapılan Ford, Beetle yani bizim “Kaplumbağa”nın tasarımcısı J. Mays ile anlaşmıştı.

Adam öyle bir tasarım yaptı ki, yeni Thunderbird, bildiğiniz “hormonlu Kaplumbağa”ya döndü. Araç için bir platform yani temel gerekiyordu. Ford, bunun için gitti ve “Lincoln LS” modelini baz aldı. İşte o anda hatayı yapmıştı. Araç çok ağır ve motorları çok güçsüz geldi. Tüketiciler buna, daha satışa çıktığı ilk yıldan tepki vermekte gecikmedi. Sonuçta, “T-Bird”, kısa bir süre üretilip, sonra da tarihe gömüldü.

Peki ya Explorer? Ford’un özellikle ABD’de en çok satan modeli olan Explorer’ın, 1991-1994 yılları arasında üretilenleri için şirket tarafından pek fazla çaba harcanmadı. Mühendislere, şimdilerde yeniden piyasaya çıksa da, o dönemde piyasadan çoktan silinmiş “Bronco” modelinin platformu verildi. Mühendisler, bu platformu biraz uzatıp, Explorer’ı yarattı. Ancak bunun üzerine kazalar da ardı ardına gelmeye başladı. Çünkü bu platformu uzatmak, aracı dengesiz hale getirmişti. Önce lastiklere kusur bulundu. Ardından da apar topar araç değiştirildi ve yeni platform hazırlandı. Devrilmeyi seven aracın davaları yıllar aldı. Hatadan dönmek ise, pahalıya patladı.

“Platform da ne ki?” demeyin, çok önemli. Mesela General Motors, bu konuda üst üste hata yapanlardan. “Retro” görünümlü “SSR”, 2004-2006 arasında, “Trailblazer” denilen SUV aracın platformunda üretilmişti. Dolayısıyla sert ve “kütük” gibiydi. tutulmadı! Oysa Corvette platformu onun için biçilmiş kaftan olabilirdi. Yanlış seçimdi işte!

Trailblazer platformunun “laneti”nden midir bilinmez, aynı genleri taşıyan “Saab 9-7X” ve “Oldsmobile Bravada” da başarılı olamadı. Her iki marka da, 2008’deki küresel krizde battı, tarih oldu zaten.

Aslında liste çok uzun. Ama yer, buraya kadar... Siz, başarılı bir otomobil kullandığınız için mutlu olun. Ama bilin ki, başarısızlıklar onu mükemmel yapmıştır!

JAPONLARIN 'ÇİRKİN KRAL'I

Japonya’da küçük bir üretici olan ve daha çok “retro görünümlü modelleri” ile tanınan “Mitsuoka”, 2006’da “Orochi” adını verdiği tamamen kendisine özgü bir otomobil çıkararak adından söz ettirmişti. “Japonların Ferrari’ye cevabı” olarak da kabul edilen otomobil, her ne kadar Ferrari gibi süper spor bir otomobilmiş gibi görünse de, aslında çok hantaldı. Adı, “8 başlı efsanevi ejderhadan” gelişordu ve tipi de biraz andırıyordu sanki... Honda NSX’ten örnek alınan otomobil, Honda ve Lexus parçalarıyla hayat bulmuştu. Lexus’tan alınma 3.3 lt V6 motor 231 beygirlikti ve 100 km/s hıza 7 saniyede ulaşabiliyordu. Ferrari’nin yanından bile geçmezdi performans açısından yani... 2006-2014 arasında bir çok versiyonu yapıldıysa da, bir “rüya otomobil” olamadı. Bu arada Mitsuoka şirketi halen 'sağ', belirteyim."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

WhatsApp Web'e heyecanlandıran özellik Bilim - Teknoloji Sosyal medya platformları altın çağında: İşte en çok kullanılan uygulamalar! Bilim - Teknoloji 65 internet sitesi için kapatma talebi Bilim - Teknoloji Yeni bir algoritma ile 366 ötegezegen keşfedildi Bilim - Teknoloji