Dünya Sanat Günü ilk defa 'Uluslararası UNESCO Günü' olarak kutlanıyor
Dünya Sanat Günü, 2019 Kasımı’nda UNESCO Genel Konferansı’nda resmi olarak Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri ilan edildi.
2011 yılında Meksika'nın Guadalajara kentinde düzenlenen 17. Dünya Sanat Birlikleri (UNESCO resmi partneri/IAA) Genel Kurulu'nda Türkiye temsilcisi olarak UPSD Başkanı Bedri Baykam tarafından önerilen Leonardo da Vinci'nin doğum günü 15 Nisan, Dünya Sanat Günü olarak belirlenmişti.
2012’den bu yana Los Angeles’tan Haiti’ye, Meksika’dan Türkiye’ye, Paris’ten Hindistan’a dünyanın her yerinde hem toplum hem de önde gelen müze ve galeriler tarafından kutlanan Dünya Sanat Günü, IAA Dünya Başkanı Bedri Baykam’ın girişimi, 15 ay boyunca süren görüşmeler ve UNESCO toplantıları sonucunda 2019 Kasımı’nda UNESCO Genel Konferansı’nda resmi olarak Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri ilan edildi.
Birbirimize mesafe olarak uzak olduğumuz günleri sabırla atlatmaya çalışırken, sanatın keyfi ve enerjisi bizi bir araya getiriyor. Sanat, tarih boyunca her zor durumda ayakta kalmaya devam etti, bugün de aynı misyonla yoluna devam edecek.
UPSD bu yıl ilk resmi kutlama için, 6 dakikalık bir Dünya Sanat Günü mini-belgeseli hazırlayarak dünya ile paylaşıyor.
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin düzenlediği 'Dünya Sanat Günü/Wallace Hartley Onur Ödülleri' bu sene canlı yayında!
Dünya Sanat Günü, 2012’den beri dünyada sayısız ülkede artarak kutlanırken, UPSD’de bu kutlamalara, yaptığı etkinliklerin yanı sıra, her sene verdiği Dünya Sanat Günü Ödülleri ile de katılıyor. Gelenekselleşen ödüller, 2012 yılında Komet ve Adnan Çoker'e, 2013'te Özdemir Altan'a, 2014'te Kayıhan Keskinok ve Prof. Dr. İsmail Tunalı'ya, 2015 yılında Tomur Atagök, Orhan Taylan, Prof. Dr. Şahin Yenişehirlioğlu, Beral Madra, Hayati Asılyazıcı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na, 2016’da Ekrem Kahraman, Jale Erzen, Hami Çağdaş, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi/Can Elgiz, ve Ceren Selmanpakoğlu’na, 2017’de Devrim Erbil, Zeynep Oral, Zafer Bilgin, Ahmet Şahin, Furkan ‘Nuka’ Birgün’e, 2018 yılında ise Şükran Moral, Yahşi Baraz, İnci Aksoy, Refik Anadol ve AKM’ye verilmişti.
2019 yılında ise, Yılın Sanatçısı Meriç Hızal, Sanat İnsanı Onur Ödülü Hasan Bülent Kahraman, Basın Onur Ödülü Abdülkadir Günyaz, Yılın Sanat Kurumu Ödülü Pera Müzesi, Yılın Genç Sanatçısı Ayşe Bezenmiş olmak üzere yine 5 dalda sahiplerini buldu.
Bu sene, Dünya Sanat Günü Onur Ödülleri’ni Wallace Hartley ve Grubu’na adıyoruz.
Wallace Hartley ve Grubu, 1912 tarihinde trajik bir şekilde batarak 1514 kişinin ölümüyle sonuçlanan Titanik faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam etmiş, bu olay korkunç dramın en unutulmaz anekdotu olarak tarihteki yerini almıştı. Sanata olan tutkuyu ve inancı dünyaya kanıtlayan Wallace Hartley ve Grubu, artık her yıl, Dünya Sanat Günü Ödülleri’ne adını vererek, “the show must go on” (gösteri devam etmeli) sloganının en çarpıcı örneği olarak bize ışık tutuyor; yolumuzu aydınlatırken, her şartta, ne olursa olsun sanatçıların bir kırılma yaşamadan insanlığa eser sunmaya devam edeceklerinin bir kanıtı olarak tarihteki yerini alıyor.
Wallace Hartley ve Grubu’nun ödüllere adını vermesinin ilginç ve önemli bir nedeni daha var: Titanic’in battığı, Wallace Hartley ve arkadaşlarının da öldükleri tarih… 15 Nisan!
John Frederick Preston Clarke, Georges Alexandre Krins, John “Jock” Law Hume, Roger Marie Bricoux, Percy Cornelius Taylor, W. Theodore Ronald Brailey ve John Wesley Woodward onun tarihe geçen unutulmaz orkestrasının diğer fertleri…
Ne kadar zor günlerden geçersek geçelim, sanat her zaman bizimle olacak.
Dünya Sanat Günü ‘Wallace Hartley’ Onur Ödülleri, 15 Nisan Çarşamba günü, saat 20.00’den itibaren Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın resmi Instagram hesabı @bedribaykam’dan canlı yayınla sizlerle buluşuyor.
#worldartday
#dunyasanatgunu
#dünyasanatgünü
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği
International Association of Art
-UNESCO Resmi Partneri
Türkiye Ulusal Komitesi