Edirne Belediyesi'nde hedef "karbon" nötr

Abone ol

Türkiye’de İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü kuran ilk il belediyesi olan Edirne Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışmalarına başladı.

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda, Edirne Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nın lansmanı gerçekleştirilerek, İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalandı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Savaş Çerkez, dünyanın en önemli sorunlarından birinin iklim değişikliği olduğunu söyledi. İklim değişikliğinin neden olabileceği tehlike nedeniyle her ülkenin ulusal ve yerel ölçekte acil tedbirler ve önlemler aldığını belirten Çerkez, “Özellikle Paris İklim Antlaşması’nın imzalanmasının ardından ulusal hükümetlerin yanı sıra yerel yönetimlerde iklim değişikliği ile mücadelede önemli roller almaya başladı” ifadelerine yer verdi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladığına dikkat çeken Çerkez, “Edirne Belediye Meclisi’mizin Ocak 2022 tarihinde aldığı kararla İklim Değişikliği Müdürlüğü kuran ilk İl Belediyesi olma özelliği de taşıyoruz. Kentlerimizi iklim değişikliğine karşı daha hazırlıklı bir yapıya kavuşturmak için Belediyemiz tarafından Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı ve İklim Değişikliğine Uyum Planı, Sera Gazı Envanteri hazırlamak, Edirne Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı bugün burada atılacak imzalar sonuncunda çalışmalar başlayacaktır” dedi.

Söz konusu eylem planıyla yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “Sürdürülebilir Enerji ve Eylem Planı ile ilgili çalışmalarımızın nasıl başlayacağını, hangi ekiple yürüyeceğini, ne kadar zaman alacağını ve bu çalışmaların sonuçlarının neler olacağını, sadece belediyenin değil tüm Edirne’nin katılımı ile hangi boyutlara taşınabileceği konusunda ki hazırlıklarımızı sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Sayın Belediye Başkanımız Recep Gürkan, İstanbul’a geldiklerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve il başkanları ile birlikte Yerel Yönetimlerin önemli konu başlıkları belirlenerek, bir takım ortak faaliyetlerin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların kapsamlarından bir tanesi de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı. 2000’li yıllardan sonra bir derecelik ısı artışı, sonrasında artı bir derecelik artışın dünyayı nasıl değiştirdiğini, 1 derecelik artışın ne kadar önemli olduğunu hepimiz görüyoruz” diyerek, İklim değişikliğine ve bu konuda yapılacak çalışmalara dikkat çekti.

İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından sürece başladıklarına dikkat çeken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, enerjinin günlük yaşamın tamamını etkileyen ve ihtiyaç duyulan bir ürün olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Enerji ile birlikte başlatılan bu sürecin çok önemli olduğuna dikkat çeken Gürkan, “Bugün insanlar bunun farkında olmayabilir ama yaptığımız asfalttan, yaptığımız altyapıdan daha önemli bir iş. Buna emin olun. Eğer bu işte başarılı olamazsak, insanlık başarılı olamazsa çok yakın bir gelecekte bugünkü konforla yaşayabileceğimiz bir dünyamız kalmayacak. Hedefimiz belli. Hedefimiz Karbon nötr… Hedefe 2050 yılında ulaşmayı planlıyoruz. Umarım 2040’ta, 2035’te ulaşırız. Ama Karbon nötre ulaşamazsak, evlatlarımız, torunlarımız bizim yaşadığımız gibi bir dünyada yaşayamayacaklar. Net olan bu” ifadelerine yer verdi.

İnsanların en temel ihtiyacının barınma ve beslenme olduğunu belirten Başkan Gürkan, “İklim değişikliği ile birlikte dünyanın gıda kaynakları verimliliğini gittikçe kaybedecek. Ekilebilir alanlar, tarım arazileri ve özellikle su gittikçe azalacak” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destekleri için teşekkür eden Gürkan, “Bilgi çok önemli. Bilgiye sahip olan geleceğe de sahip. Bu yüzden İstanbul Enerji’nin 60 yıllık birikimi ile bizimle partnerlik yapması bizim için de çok kıymetli. Bunu Edirne’nin tüm ilçeleriyle uygulamaya koyacağız. Çünkü ne ilçeleri bizden ayırmak ne İstanbul’u Edirne’den ayırmak ne de Türkiye’yi başka ülkelerden ayırmak bu süreçte mümkün değil. Hepimiz birbirimizi ya olumlu ya da olumsuz etkiliyoruz. Edirne Belediyesi olarak 2018 yılından beri çöp gazından elektrik üretiyoruz. Türkiye’de bu anlamda ilk yerel yönetimlerden birisiyiz. Bu noktadaki kararlılığımızı 2018’de ortaya koymuştuk. 25 Kasım 2018 tarihinde metandan ilk elektriği ürettik. 3,5 yıllık süreçte yaklaşık 30 milyon KiloWatt Saat elektrik ürettik çöp gazından. Bu bizim ölçeğimizde bir belediye için çok çok iyi bir rakam. Bu bir taraftan hem enerji üretiminde ülkemizin kaynaklarına destek olabilmek ama diğer taraftan karbon salımını azaltmak anlamında da çok çok önemliydi. Şimdi ikinci motorumuzu kurduk, lisansını aldık, bu yıl itibariyle de kapasitemizi 3 megawatt çıkarıyoruz ” diye konuştu.

Daha sonra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürlü Yüksel Yalçın ile işbirliği protokolü imzaladı.

Kadıköy'de olası depreme hazırlık süreci devam ediyor Yurttan Haberler Kartal Belediyesi Satranç Akademisi Kayıtları Başlıyor Yurttan Haberler Yeni eğitim yılıyla açılacak Yurttan Haberler Adana'da Karataş Atık Su Arıtma Tesisi 1 yılda tamamlandı Yurttan Haberler