Edirne’de gözaltına alınan gazeteci İdris Sayılğan tutuklandı

Abone ol

Haber takibi için gittiği Edirne’de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri İdris Sayılgan tutuklandı.

Mültecilerin sınır geçişlerini takip etmek üzere gittiği Edirne'de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri İdris Sayılğan tutuklandı.

Türkiye’nin önlemleri kaldırması üzerine Yunanistan’a geçmek için Edirne sınırına giden mültecileri takip etmek üzere bölgeye giden ve çekim yaptıkları sırada jandarma tarafından gözaltına alınan ajansımız muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya, haklarında ‘yurtdışına çıkış yasağı’ bulunması dolayısıyla yargılandıkları mahkemelere SEGBİS ile bağlandı.

Edirne Jandarma Komutanlığı’nda tutulan Kaya, dün akşam adliyeye götürülerek SEGBİS ile Aydın’daki mahkemesine bağlandı.

Savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Kaya, hakimlikçe serbest bırakıldı. Ancak Kaya halen gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda çalıştığı dönem 17 Ekim 2016’da tutuklanan ve 3 yıl 1 ay tutuklu kaldıktan sonra 27 Kasım 2019’da tahliye edilen muhabirimiz İdris Sayılğan ise, sabah saatlerinde Edirne Adliyesi’ne sevk edildi. Hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 3 ay hapis cezası verilen Sayılğan, kendisini tahliye edip, dosyasını onaylanması için Yargıtay’a gönderen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi’ne SEGBİS ile bağlandı.

Savcılık tarafından tutuklanması istenen Sayılğan, mahkemede verdiği ifadesinde şunları söyledi: “Tutuklu bulunduğum dosyada tahliye edildikten sonra 1 ay önce Mezopotamya Ajansı’nda çalışmaya başladım. Kuytu bir yerde çekim yapmadık. Çekim yaptığımız yerin askeri bölge olduğunu bilmiyordum. Kamera ile çekim yaparken bizleri gözaltına aldılar. Yasak bölge olduğunu bilseydik, izin alırdık. Fakat bütün basın orada canlı yayın ve röportaj yapıyordu. Gazeteciyiz ve haber yapmak için oraya gitmiştik. Oraya yurt dışına çıkmak için değil, haber yapmak için gittim. Öyle bir amacın yoktur. Bizlerle birlikte orada gözaltına alınan gazeteciler var, onlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Rudaw çalışanı 2 gazeteci de benim durumumda idi ve serbest bırakıldı. Onun için serbest bırakılmamı talep ediyorum.”

Savunmaların ardından mahkeme, Sayılğan’ın tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, eldeki delillere göre bu kararı verdiklerini, bölgeden geçtiği haberlerin itiraz sırasında delil olarak sunulması halinde bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Avukatlar karara itiraz için hazırlıklara başladı. Tutuklanan İdris Sayılğan Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Naci Kaya ve İdris Sayılgan’ın gözaltına alınmasına gazeteci meslek örgütleri tepki gösternişti.

MÜLTECİLERE SERBEST GAZETECİLERE YASAK!

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Avukat Veysel Ok, yaşanan gözaltı olayında devletin ve yargının açık çelişkisi olduğunu söyledi. Devletin illegal yollardan mültecileri hayatlarını tehlikeye atarak Avrupa’ya geçmek için teşvik ettiğini belirten Ok, bu durumu kayıt altına almak isteyen gazetecilerin ise gözaltına alındığını ifade etti. Yaşanan durumun hem hukuksuz hem de vicdansızca olduğunun altını çizen Ok, “Arkadaşlar yasak bölgeye girdiği için gözaltına alındı. Ama yasak bölgeye binlerce mültecinin girmesi için bir teşvik söz konusu. Gazeteciler, haber yapma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını kullanıyor. Kamusal bir görev yapıyor” dedi.

Gazetecilerin gözaltına alınmasının hem Anayasa’ya hem de Türkiye’nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu aktaran Ok, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘İKTİDAR GAZETECİLERE BASKI UYGULUYOR’

Türkiye Basın, Yayın, Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren ise, mültecilerin dramını haber yapmak isteyen gazetecilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ankara’da dün gece Sputnik çalışanlarının evine yönelik saldırı girişimine ve bu sabah gözaltına alınmalarına da değinin Eren, “İktidar her durumda hakikatin duyurulmasını engellemek için gazetecilere baskı uyguluyor. Bu baskılar gazetecilik görevlerimizi yaptığımız için meydana geliyor. AKP iktidarının bu uygulamalarını artık kanıtsadık. Ama her şeye rağmen gazeteciler görevlerini yapmaya devam edecek. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEKLER GÖZALTILARLA GİZLENEMEZ’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, İdlib'de yaşanan saldırının ardından ülkeler arasında yaşanan gerilimin bedelini yine gazetecilere ödetildiğini belirtti. Sınır kapısına giden on binlerce mültecinin haberini yapmak için yüzlerce gazetecinin bölgede olduğunu ifade eden Durmuş, şunları söyledi: “Bu takibi yapan gazeteciler içinde sadece Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ve Naci Kaya'nın gözaltına alınması Kürt gazetecilere yönelik ayrımcılığı da gözler önüne serdi. Aynı zamanda Ankara'da Rusya haber ajansı Sputnik çalışanı 3 kişinin de önce evlerine saldırı düzenlenmesi, ardından gözaltına alınmaları da aynı ayrımcı zihniyetin ürünüdür. Biran önce gözaltındaki meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gerçekleri, gazetecileri gözaltına alarak gizleyemezler.”

İHA'dan hava raporu için tepki çeken başlık Medya Gazeteci Aziz Oruç'a 2 yıl 1 ay hapis cezası Medya Fatih Altaylı: 36 gencecik aslan gibi evladımızın, 90’lık bir Suudi kadar kıymeti yok muydu? Medya Avrupa kırmızı alarmda: Sığınmacı krizi Alman basınında Medya