Efsane isimler Tuluhan Tekelioğlu'nun belgeselinde buluştu

Abone ol

Türkiye’nin yaşayan efsaneleri Tuluhan Tekelioğlu’nun belgeselinde bir araya geldi! Belgesel AXA Sigorta’nın katkıları ile hayata geçirildi.

Yaşamın anlamını daha derinden sorguladığımız pandemi günlerinde gazeteci ve belgeselci Tuluhan Tekelioğlu Türkiye’nin yaşayan efsanelerini konu alan, onların derin tecrübesinden süzülüp hayat bilgeliğini ortaya koyan ‘Efsaneler’ adlı belgeselin çekimlerini tamamladı.

AXA Sigorta katkıları ile hayata geçirilen “Efsaneler” belgeselinin kahramanları, Türkiye’de her kuşağın hafızasında apayrı bir yere sahip olan 9 değerli isim... Yazar Ayşe Kulin, sinema sanatçısı Cüneyt Arkın, piyano virtüözleri Güher-Süher Pekinel, tiyatrocu Nevra Serezli, plastik cerrahi profesörü Ömer Özkan, milli takım antrenörü Şenol Güneş, ressam ve sanat eğitmeni Süleyman Saim Tekcan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen.

Uyandığı her günü yeni bir maceranın başlangıcı gibi yaşayan, hareketi kısıtlandığında bile üretmekten asla vazgeçmeyen, kazanmanın kaybetmekle başladığına inanan, inandığını emek ve sabırla hayata geçiren, hayal gücünün sınırlarını zorlamayı seven, zor zamanlarında bile tebessüm edebilen, yürümeyi seçtiği yolda iz bırakan efsaneler ilk kez bir belgeselde bir araya geldi.

Unutulan değerlerimizi genç kuşağa yeniden hatırlatmak için bu belgeseli çekmeye karar verdiğini dile getiren Tekelioğlu; “Sabır, vazgeçmemek, çok çalışmak, empati yapmak, tevazu sahibi olmak gibi erdemleri unutmuştuk. Efsanelerimiz bize kendi hayat tecrübelerinden süzülen anılarıyla bu erdemleri hatırlattı.” diyor.

İnsanlığın içinden geçtiği bu zor dönemde temsil ettikleri alanların gelişim ve dönüşümüne katkı sağlayarak değer yaratan efsanelerimizin günümüzde umudu daha zor bulan gençliğe ilham olacağına inandığını dile getiren Tekelioğlu, belgeselin çekimlerini 8 ayda tamamladı. “Çekimler aşı bulunmadan önce başladı. Defalarca ertelendi, riski sıfıra indirmek için sayısız kez PCR testi olduk ve COVID-19 riski açısından en kırılgan yaş grubu ile çekimlerimizi yaparken bir dezenfektan şirketi ile bile anlaştık.” diyerek yapım sürecindeki zorluklara değinen Tekelioğlu, “Ayşe Kulin’in aşı takvimini bile ezberlemiştim. Belgeselimizin montajını yapmaya gittiğim Fransa’da 10 gün karantinada kaldım. Her aşaması çok çaba gerektirdi. Öyle ki Fransa’nın Türkiye’ye sınırlarını kapattığı dönemde Fransa İç İşleri Bakanlığı’nın izniyle çıkış yapabildim. Bu süreçte Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ve AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken’in desteği unutulmazdı…” diyor.

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ise “AXA Sigorta olarak insanlığın gelişimi adına insanlık için önemli olanı korumak için çalışıyoruz. Bir sigorta şirketi olmanın ötesine geçerek iklim değişikliği, sanat, spor, eğitim ve inovasyon gibi farklı alanlarda insanların hayatına dokunacak çalışmaları hayata geçiriyoruz. Bu doğrultuda Tuluhan Tekelioğlu’nun ülkemizin her biri kendi alanında benzersiz izler bırakmış olan değerli efsaneleri ile birlikte ürettiği belgesele katkı sağlamak bize mutluluk veriyor. ‘Efsaneler’ belgeseliyle birlikte hem sanatsal ifadeye hem de ülkemizin kültürel ve entelektüel mirasının farklı kuşaklara aktarılmasına destek oluyoruz.” diyerek belgesele dair görüşlerini paylaştı.

‘Efsaneler’ sekizinci belgeseli olan Tuluhan Tekelioğlu, daha önce kadınlara cesaret aşılamak için hayata geçirdiği ‘Yapabilirsin’ adlı belgeseli ile Uluslararası Uçan Süpürge Film Festivali’nin ödülüne layık görülmüş ve 19 Mayıs’ın 100. yılına ithafen gençliğe umut vermek için ‘Güç Sensin’ adlı belgeseli hayata geçirmişti.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nden tiyatro salonları hakkında karar Kültür - Sanat Evinde ölü bulunan Michael K. Williams cinayete mi kurban gitti? Kültür - Sanat The Matrix: Resurrections’ın ilk tanıtım videosu yayımlandı Kültür - Sanat Kapıcılar Kralı filminin çekildiği evin önünde 45 yıl sonra buluştular Kültür - Sanat