Ege Bölgesi'nde yetişen 380 üzüm çeşidi kimlik kazandı

Abone ol

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü iş birliğiyle dünya ihracatında önemli paya sahip olan ve Ege Bölgesi'nde yetişen 380 üzüm çeşidine, DNA sekanslama yöntemiyle kimlik çıkarıldı.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü iş birliğiyle üzüm çeşitlerinin kaybolma riski ile genetik erozyona uğramalarına karşı çalışma yürütüldü.

2 yıllık çalışmanın ardından Ege Bölgesi'nde yetiştirilen ve ihracatta önemli paya sahip olan üzüm çeşitlerine, dünyada kabul gören DNA sekanslama yöntemiyle gen analizi yapıldı. 380 üzüm çeşidine kimlik çıkarılırken, uluslararası platformda da koruma altına alındı.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, amaçlarının, hem çeşitleri kontrol altına almak hem de gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirterek şunları kaydetti:

'ÜZÜM, ZENGİN BİR POTANSİYEL MERVE TÜRÜDÜR'

"Ülkemizde bağcılık bakımından üzüm, zengin bir potansiyel bir meyve türüdür. Ülkemizin en büyük avantajı bu kadar fazla ve farklı genetik çeşitliliğimizin olmasıdır. Çeşitlerimizi hem koruma altına almak hem bir sonraki nesillere aktarabilmek hem de fiziksel özelliklerinin yanında genetik özelliklerini de çıkarmak ülkemiz açısında önemli bir çalışma.

'ÜZÜMÜN GENETİĞİNİ VE KİMLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMIŞ OLDUK'

Bu kapsamda uluslararası platformda kabul gören DNA sekanslama yöntemiyle genetik analizlerini çıkarttık. Bir anlamda bu çalışmayla üzümün detaylı bir şekilde genetiğini ve kimliğini ortaya çıkarmış olduk" dedi.

Telefonları bilerek yavaşlattığı ortaya çıkmıştı: Samsung özür diledi Bilim - Teknoloji Zuckerberg açıkladı: Instagram'a NFT geliyor Bilim - Teknoloji Twitter, tepki çeken düzenlemeden geri adım attı Bilim - Teknoloji iPhone'un yeni modeli için dikkat çeken iddia: Kapalı kapılar ardında geliştirilen teknoloji... Bilim - Teknoloji