Eğitimciler: Ziya Selçuk başarısızlığı itiraf etti
Eğitimciler, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 'sınıf tekrarı geri gelecek' açıklamasını değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sözcü’den Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada AKP tarafından kaldırılan sınıf tekrarının geri geleceğini söyledi.
Birgün'en Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Bakan Selçuk, 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaokul ve liselerde sınıfta kalmayı yeniden getireceklerini belirtti, aksi halde eğitimde kalitenin daha da düşeceğine işaret etti.
Daha önce de AKP tarafından eğitim sistemine getirilen birçok değişikliği kaldıran Selçuk’un bu açıklamaları olumlu karşılansa da eğitimciler Bakan’ın liselerdeki başarısızlığı itiraf ettiğini söyledi.
Olan çocuklara oluyor
Çocukların başarısızlığı üzerine sistem kurmanın doğru olmadığını söyleyen Eğitim Uzmanı Ali Taştan “Fakat sınıf tekrarının geri getirilmesini ben olumlu karşılıyorum. Bir dersin yüzde 50’sini, 60’ını başarılı olarak kavrayamayan bir çocuk o dersi tekrar almalı. Öğretmenlerin lehine olacaktır diye düşünüyorum. Tabii notla sıralama doğru değil ama bir şekilde çalışanla çalışmayanın, çocukların alanlarında ilerlemesinin önünü açacaktır” dedi.
Kendi değiştirdikleri sisteme döndüklerini ifade eden Taştan “Okula başlama yaşında da aynısını yapmışlardı. Ben ilkokulların tekrar beş yıla döneceğini de düşünüyorum. Özellikle Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde bu uygulama yerleşmişti. Şimdi tekrar vazgeçiliyor. Olan kime oluyor? Yine çocuklarımıza oluyor. Özellikle devlet okulunda okuyan çocuklarımıza oluyor.”
Vazgeçilmesi hataydı
Rehberlik Uzmanı Onur Soğuk ise şu ifadeleri kullandı:
“Sınıf tekrarı bence olumlu bir gelişme. Sınıf tekrarı olmaması hem öğrencileri hem de öğretmenleri olumsuz yönde etkiliyordu. Öğrenciler zaten sınıfta kalmayacaklarını bilerek derslere yeterli önemi göstermiyordu. Öğretmenlerin de elinden sınıfta bırakma olayı alındığı için, ders işlenişinde olsun, öğrenciye karşı tavırda olsun, zorlanıyorlardı.
Böyle olunca, Bakan’ın da açıkladığı gibi okuma yazma bilmeyen dört işlem yapamayan öğrenciler mezun olabiliyorlardı. Bence bu geç kalmış bir uygulama. Daha öncesinden vazgeçilmesi zaten hatalıydı. Çünkü bir öğrenci başarısızsa, tekrardan aynı dersleri alıp o dersleri tamamlaması gerekiyor.
Ama şöyle bir sorun da var, şu anda 4+4+4 sisteminden dolayı liselere geçiş sınavına önümüzdeki yıl daha fazla öğrenci girecek, liseye kayıt yaptıracak. Sınıfta kalma da olduğunda bir birikim yaşanacaktır özellikle liselerde. Buna karşı Milli Eğitim Bakanlığı derslik ve öğretmenlik sayısında bir önlem aldı mı, bakmak gerekiyor.”
Sistemin başarısızlığının bakan tarafından da kabul edildiğini ifade eden Soğuk, “PISA ve ABİDE sonuçları görülüyor, sahadan da veriler alınıyor. Sonuç itibariyle öğrenci seviyeleri hem lise hem de ortaokul düzeyinde çok düşük. Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu çok kötü, çok az bir kısmı orta düzey, az bir kısmı ise iyi. Orta sınıf öğrenci, geliştirilebilir öğrenci sayısı fazlaysa sistem iyidir. Ama şu anda alt gruptan orta gruba çekebileceğimiz öğrenci sayısı çok sınırlı.”