Eğitimdeki zafiyet resmi verilerde: Okulların yüzde 90'ında revir yok
MEB’in açıkladığı verilere göre, örgün eğitimdeki toplam 54 bin 715 devlet okulundan sadece 5 bin 98’inde revir bulunuyor.CHP’li Karabıyık, “Pandemi, revirin ve sağlık personelinin okullarda mutlaka olması gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlattı” dedi
Kovid-19 gölgesinde gerçekleştirilen eğitimde en önemli gündem maddeleri arasında yer alan okul sağlığı ve güvenliği konusunda yaşanan zafiyet, resmi veriler ile gözler önüne serildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2019 yılı verilerine göre, örgün eğitimdeki toplam 54 bin 715 devlet okulundan sadece 5 bin 98’inde revir bulunuyor.
Büyük bölümünde havalandırma sistemi dahi bulunmayan okullarda yaşanan revir problemi, resmi verilere yansıdı. Sağlıkçıların, “Okullarda bir an önce negatif basınçlı revirler kurulmalı” önerisinde bulunmasına karşın okulların sadece yüzde 10’unda revir olduğu açığa çıktı.
ZORUNLU DEĞİL
Eğitim sendikalarının tüm mücadelesine karşın okullar için bir türlü zorunlu hale getirilemeyen revirlerin öğrenci ve öğretmen sağlığı açısından önemi, Kovid-19 salgını ile bir kez daha anlaşıldı.
BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, revir zorunluluğu hemen her yıl değiştirilen, “Kurum Açma ve Kapama Yönetmeliği”nde kendisine yer bulamazken okulların yüzde 90’ında revir bulunmadığı öğrenildi.
MEB’in Şubat 2020’de açıkladığı 2019 yılı verilerine, reviri bulunan devlet okulu sayısı 5 bin 98 olarak kaydedildi. Reviri bulunan özel okul sayısının ise 2 bin 932 olduğu bildirildi.
ATIL DURUMDALAR
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, öğrenci sayısı fazla olan okulların tamamında revir ve sağlık personeli bulundurulması gerektiğini söyledi.
Mevcut okul revirlerinin çoğunluğunun atıl şekilde olduğunu ve kullanılmadığını belirten Karabıyık, şunları söyledi:
“Pandemi süreci bizlere, revirin ve okullarda sağlık personelinin mutlaka olması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Salgın olmasa bile yaşanan okul kazalarına karşı mutlaka bu önlemlerin alınması gerekiyor.
Her gün resmi okullarımıza 15 milyon 189 bin öğrenci girip çıkıyor. Ve tedbirlerin yetersizliği nedeniyle okul kazaları kaçınılmaz oluyor. Bu açıdan da değerlendirdiğimizde sürekli istihdam edilecek sağlık personelinin okullarda bulunması gerekiyor.”