Ekonomi yazarı Aktaş: Enflasyon sıfıra inse de geçim sıkıntısı sürecek

Abone ol

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, "Enflasyonu yok etsek, yani sıfıra indirsek... Vatandaş nefes alacak, geçim sıkıntısını atlatacak mı? Ne gezer!" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi yazarı Aktaş, bugünkü köşesinde "Enflasyon tümüyle geride kalsa bile hayat artık öylesine pahalı hale geldi ki, bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek çok ama çok zor." diye yazdı.

"İki kavram çoğu kez ya birbirine karıştırılıyor ya da aynı anlamda kullanılıyor. Enflasyon denildi mi hayat pahalılığını anlıyoruz veya hayat pahalılığı denilince enflasyonu... Bu karmaşa, en çok da siyasetçilerin işine geliyor." ifadelerini kullanan Aktaş, yazısını şöyle sürdürdü:

Gün geçmiyor ki enflasyonu düşürmeye dönük bir vaat daha duymayalım! Gün geçmiyor ki enflasyonun hangi aydan itibaren gerilemeye başlayacağına ilişkin bir söz verildiğine tanık olmayalım!

Ama dikkat; enflasyonun düşeceği konusunda vaatte bulunuluyor, dile getirilen vaat hayat pahalılığının geride kalacağına ilişkin değil. Enflasyonu düşürmek, fiyatların artış hızını yavaşlatmak demek...

Hayat pahalılığını önlemek, gelirle fiyat arasındaki dengeyi gelir lehine değiştirmek demek... Enflasyonu düşürme vaadiyle herhangi bir ay örneğin yüzde 5 olan fiyat artış hızını, bir sonraki ay yüzde 4’e, daha sonraki ay yüzde 3’e indirmekten söz ediliyor.

Bizde daha çok aylık oranlara değil yıllık oranlara bakıldığı için de, şu anki yıllık oranın bir zaman sonra daha aşağılarda oluşacağına vurgu yapılıyor. Vaat edilen bu.

İyi de fiyat artış hızının düşmesi fiyatların gerileyeceği anlamına gelmiyor ki...

Bugün 100 lira olan bir ürünün fiyatı yüzde 5 artışla 105’e, sonraki ay yüzde 4 artışla 109.2’ye, daha sonraki ay yüzde 3 artışla 112.5’e çıkıyor. Fiyat artış hızı düşüyor; ama fiyat artmaya devam ediyor.

Sonra da bu durumu, sanki gerileyen fiyatlarmış gibi “Bakın enflasyon düşüyor” diye pazarlamaya çalışıyorlar. Doğru, enflasyon düşüyor düşmeye de, yani fiyat artışı geriliyor da, fiyatlar artmayı sürdürüyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

4 kişinin yol masrafı bir asgari ücret kadar: 'Bayram kavuşmaları hayal oldu' Ekonomi Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'dan '500 liralık banknot' yorumu: 'Kaçınılmaz olacak ancak...' Ekonomi Altın fiyatlarında Fed etkisi: Kritik sınırın altına düştü Ekonomi Asgari ücret eridi, açlık sınırı 5 bin 323 TL oldu! Ekonomi