Ekonomi yazarı Oğuz: Bugün PPK faiz indirse ne olur, pas geçse ne olur? Söyleyeyim...

Abone ol

Dünya yazarı Oğuz, Merkez Bankası'nın bugün açıklanacak faiz kararının hiçbir etki yaratmayacağını yazdı: "Bugün PPK faiz indirse ne olur, pas geçse ne olur? Söyleyeyim, neredeyse hiçbir şey…"

Merkez Bankası yılın ikinci faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz ay faizi yüzde 14'te sabit tutan Merkez'in yine aynı kararı alması bekleniyor.

Dünya yazarı Şeref Oğuz, Merkez Bankası'nın bugün alacağı kararı değerlendirdiği yazısında, "Bugün Kutsal Perşembe… Kutsallığı filan bizden menkul… Faizi; insin, çıksın diye diye öylesine NAS haline getirdik ki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) her toplandığında ona gereksiz anlam yükledik, sahte kutsallığa büründürdük. Bu sahte kutsallığı yüzündendir ki dolara 18 lirayı aşırttık. Derken ağır zam sağanağında tekerleğin yolla teması kesilince artık faize değil, enflasyonun dehşetini fark ettik. TÜFE’si %50, ÜFE’si %100 civarındaki enflasyon odağımıza girince faizi devreden çıkardık, dolara 14 lira barajı kuruverdik. Bugün PPK faiz indirse ne olur, pas geçse ne olur? Söyleyeyim, neredeyse hiçbir şey… Mart’a kadar 'indirime mola' sözü verilmişti ama bu sözlerinde durmasalar da gam değil. Zira faizin piyasayla ilgisi neredeyse kalmadı gibi. Eğer yine inerse Merkez’in; bankaları daha düşük faizle fonlamasına yarar." diye yazdı.

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Faizin indirilmesi için kur korumalı mevduat gibi birçok uygulamanın hayata geçirildiğini söyleyen Oğuz, "Bankada parası olmayanlar dâhil cümle alemden topladığımız vergilerle, “dolarla flörtleşmesin” diye bankada parası olanlara kaynak aktarmaya gelince… Bundan önce doları 6,85 TL 75 gün tutmanın maliyeti, 130 milyar $ olmuştu. KKM’nin maliyetini öğrendiğimizde küçük dilimizi yutmayız umarım." ifadelerini kullandı.

"KİM TAKAR YALOVA KAYMAKAMINI"

Köşesinde "2 soru 2 cevap" bölümünde "Faizin önemi?" sorusunu "Yüksek enflasyonla birlikte eski fiyakası kalmadı. Yatırımcı faize değil kur ve enflasyondan korunmaya bakıyor artık." şeklinde yanıtlayan Oğuz, "Faiz düşürülürse?" sorusuna ise "Şu anda politika faizi %14 düzeyinde ama piyasada mevduata %20-22, krediye; %30-35 faiz uygulanıyor. Kısaca artık kim takar Yalova kaymakamını…" yanıtını verdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında Ekonomi Türkiye, 'Ekonomik Özgürlükler Ligi'nde küme düştü Ekonomi Reuters'tan dolar kuru analizi: Erdoğan seçimi kaybetmemek için... Ekonomi Elektrik faturalarındaki 'gizli' yük: Herkes ödüyor! Ekonomi