Ekonomist Kubilay: '128 milyar dolar rezerv işlemleri esnasında TCMB yöneticilerinin işlemi oldu mu?'

Abone ol

Ekonomist Kubilay, "Bütünüyle usulsüzlükle satılan 128 milyar dolar ederindeki rezerv işlemleri esnasında, TCMB üst düzey yöneticilerinin hiç işlemi olmuş mudur?" sorusunu gündeme taşıdı.

Ekonomist Murat Kubilay, kaleme aldığı yazıda Merkez Bankası Başkanının ne kadar kazandığını sorguladı.

Kubilay, Politikyol’daki “Merkez Bankası başkanı ne kadar kazanıyordur?” başlıklı yazısında, muhalefet partilerinden Merkez Bankası yöneticilerini araştırmalarını isteyerek, “Sadece bugünkü döviz satımına odaklanmayalım; bütünüyle usulsüzlükle satılan 128 milyar dolar ederindeki rezerv işlemleri esnasında, TCMB üst düzey yöneticilerinin hiç işlemi olmuş mudur?” sorusunu gündeme taşıdı.

NE KADAR KAZANIYORLAR

“Parasının değeri her geçen buharlaşan Türkiye’nin başarısız merkez bankacıları, acaba vatandaşın cebinden ne kadar nemalanıyorlar?” diye soran Murat Kubilay, şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomi ve finans alanından olmayanların tahmini biraz düşük kalabilir ve Merkez Bankası’nı (TCMB) sıradan bir devlet kurumu zannedebilir. Hâlbuki TCMB; %55’i Hazine’ye ait olan ve özel kanunu bulunan bir anonim şirket. Önceki yıllarda TCMB başkanının maaşının cumhurbaşkanının hayli üstünde olduğu söylenirdi. 2021 yılı cumhurbaşkanı maaşı 88 bin TL, yılın şu ana kadar ortalama dolar kuru ise 8,47; yıl sonunda ortalama 8,80 desek yaklaşık 10 bin dolarlık maaşa sahip olduklarını söyleyebiliriz.

Yalnız unutmayalım ki burası bir devlet dairesi değil, anonim ortaklık halindeki banka. Bir de performans için verilen ek ücretle anonim şirket karından düşen ek pay var. TCMB’nin kanunla belirlenmiş hedefi nedir? Bakanlar Kurulu ile birlikte belirlenmiş olan yıl sonu enflasyon hedefini tutturmak. Peki, son 8 yıldaki %5 hedef hiç tutturulmuş mu? Hayır, hatta 2018 ve 2021’de enflasyon oranı %20’yi bile geçmiş. Öyleyse, TCMB yönetimindeki kimse başarı primi veya ikramiyesi almamıştır, değil mi? Emin misiniz, ben değilim!”

"ELLERİNDE DÖVİZLERİ YÜKSEK FİYATTAN SATIP..."

Eski Merkez Bankası Başkanlarından Gazi Erçel’in yargılanmasını hatırlatan Kubilay, şunları kaydetti:

“En çok merak ettiğimse TCMB üst yönetiminin şahsi birikimlerini nasıl değerlendirdikleri? Sanıyorum hepsi TL’nin değerini koruyacaklarına dair görevlendirildikleri için tasarruflarının tamamı TL cinsidir. Muhtemelen güldürdüm sizi, öyleyse biraz ciddileşeyim, acaba içlerinde döviz alım-satım işlemi yapan var mıdır? Tam da bugün TCMB bir anda doğrudan döviz satışı yaptı. Bu karardan sadece onların haberi vardı, acaba varsa ellerinde dövizleri yüksek fiyattan satıp düşen fiyattan yerine koymuşlar mıdır? Olmaz öyle şey, devlet adabı denen bir şey var!

Eski başkanlardan Gazi Erçel’in hikâyesini hatırlatayım; meğerse TL’nin değer kaybı başlamadan kendisi dolar almış. İlgili mahkeme kararından paylaşıyorum: “Yargıç Fevzi Şingar; Erçel’i Merkez Bankası başkanı olarak çalışma saatleri dışında 124 milyon doları sattırdığı, Halk Bankası hesabındaki 57 milyar 879 milyon 761 bin 941 lira mevduatını 19 Şubat 2001 tarihinde 83 bin 952 dolara çevirmek suretiyle ‘görevini kötüye kullandığı’ kanaatine vardı. TL’den 6 adet 0 atıldığını hemen belirteyim, yani bahse konu miktar o kadar da büyük değil; fakat denetim olunca Erçel bu fiilinden ötürü hüküm giydi.

128 MİLYAR DOLAR SORUSU

Hem sadece bugünkü döviz satımına odaklanmayalım; bütünüyle usulsüzlükle satılan 128 milyar dolar ederindeki rezerv işlemleri esnasında, TCMB üst düzey yöneticilerinin hiç işlemi olmuş mudur? Tabii burada karşı tarafın Hazine ve nihai alıcının da 3 kamu bankası olduğunu düşünürsek, bu gruptan kimsenin ‘harama el uzatmadığına’ emin olabilir miyiz? Üstelik banka, aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerindeki işlem sınırlama ve bildirimleri sadece şahsı değil, aileyi de kapsayabiliyor. Acaba bu kadar kişinin işlemleri her gün ayrıntılı denetleniyor mu? Bu denetimlere, yurt dışında hesapları varsa eğer, onlar da katılıyor mu?

Keşke bu kadar olsa ama bir de görevden alınma veya istifa sonrasında 2 yıl boyunca alınmaya devam edilen ballı maaşlar var. Bu durum TCMB’ye özel değil ama en kıyak ücretler bu kurumda. Misal Erdoğan tarafından görevden alınan eski başkanlar hiç çalışmamalarına rağmen halkın sırtından bu şekilde faydalandılar mı?”

S&P: Merkez Bankası TL'ye olan güveni zedeleyebilir, kredi notu risk altında Ekonomi Bir kentte daha simite zam geldi Ekonomi Dün indirim, bugün zam: Benzindeki fiyat artışı pompaya yansıyacak Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda devir teslim: Elvan 'Doğru olanı yapmaya çalıştık' dedi, Nebati faiz indirimi mesajı verdi Ekonomi