Ekonomist Murat Kubilay: Kur Korumalı Mevduat yasal değil

Abone ol

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, Kur Korumalı Mevduat'ın iktisadi ve hukuki boyutunu değerlendirdi. Kubilay, ''Devlet bütçesinden bir harcama yapılacaksa, bütçe kanununda belirtilir. Bütçe kanununda bu ödemelere dair herhangi bir madde yok'' dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık’taki kabine toplantısının ardından kamuoyuna açıklanan Kur Kurumalı Mevduat (KKM) sistemi dört aya aşkın bir süreyi geride bıraktı.

Kur Korumalı Mevduat sisteminin üzerinden dört aya aşkın bir zaman geçerken 53,3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşıldı. Bunun tahmini 28 milyar dolarlık kısmı döviz hesaplarından TL’ye dönüşten, kalanı ise standart TL mevduatta olup yeni bir döviz kuru artışından endişe ederek döviz benzeri yatırım aracı arayanları bankaların yönlendirmesinden geldi.

KKM ile birlikte mart ayı sonu itibariyle üç aylık vadenin dolduğu kur korumalı mevduat sisteminde 11,7 milyar TL faiz ödemesi yapıldı.

''KKM YASAL DEĞİL''

KKM'nin iktisadi ve hukuki boyutunu 'Kur Korumalı Mevduat neden yasal değil?' başlıklı yazısında değerlendiren Ekonomist Dr. Murat Kubilay, ''Elbette Türkiye’de hukukun üstünlüğü iyice zayıflatıldı, dolayısıyla KKM’nin yürürlüğe girmesi gibi ona dair ödemelerin yapılması da aynı hukuksuzluk içerisinde gerçekleşiyor. Devlet bütçesinden bir harcama yapılacaksa, buna ilişkin ödenek bütçe kanununda belirtilir. Çeşitli nedenlerle bu ödenek yeterli olmazsa, ek bütçe çıkarılarak gerekli ödemeler yapılır. Peki ya bütçe kanununda bu ödemelere dair herhangi bir madde var mı? Tabii ki yok. Çünkü merkezi yönetim bütçesi 17 Aralık tarihinde kanunlaştı; hâlbuki KKM 21 Aralık tarihinde duyuruldu. Peki ya ek bütçe? Maalesef bu da gerçekleşmedi, HMB Bakan Yardımcısı’nın açıklamasına göre, sadece 8 Nisan tarihine kadar HMB tarafından 13,2 milyar TL ve TCMB tarafından 1,6 milyar TL ödeme yapıldı. Üstelik bu esnada katılım gösteren şirketlerden 10,2 milyar TL’lik kurumlar vergisi tahsilatından da feragat edildi. Hepsi bu kadar değil, çünkü yapılan bu ödemeler 3 ay gibi en kısa vadeyi tercih edenler içindi; yani 6 ve 12 aylık vadeyi seçip mevcut döviz kurları itibarıyla ödemeye hak kazananlar için henüz ödeme yapılmadı, döviz kurlarında bu seviyenin korunması halinde dahi, devletin yükü daha da artmış olacak'' ifadelerine yer verdi.

Emekli ve memur maaşları erirken, ilk 6 aylık zam oranı netleşmeye başladı Ekonomi Hayvanlarını kesime gönderen besiciler isyan etti: 'Beslemeye dermanımız kalmadı' Ekonomi En çok kazandıran ve kaybettiren yatırım araçları belli oldu Ekonomi Konut fiyatları uçtu: İşte değer artışının en yüksek olduğu 3 il! Ekonomi