Ekonomist Selçuk Geçer uyardı: Bir gece yarısı doların 20 liranın üzerine gittiğini görebiliriz

Abone ol

Ekonomist Selçuk Geçer, hükümetin döviz kurlarıyla ilgili adımlarını eleştirirken "Eğer enflasyona uyumlu bir döviz yükselişi olmaz ise, biz yine bir gece yarısı agresif bir hareketle doların 20 liranın üzerine doğru gittiğini göreceğiz" dedi.

Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdi.

Devlet kurumuna göre Tüketici fiyatları (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 artış gösterdi. 2021 yılının aralık ayında yüzde 36.08 olan yıllık enflasyon, 2022'nin ilk ayında yüzde 48.69'a yükseldi.

Böylelikle enflasyonda aralık ayında görülen '19 yılın zirve seviyesi' yenilenmiş oldu.

Bu noktada bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG'ın yıllık enflasyonu yüzde 114 olarak tespit ettiğini hatırlatan Geçer, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Enflasyon nisan ayında zirve yapacak. Yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam" sözlerini hatırlattı.

'NE YAZIK Kİ DOLAR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK'

"Bu yüksek enflasyonun ne yaratacağını da biraz konuşmamız gerekiyor. Mümkünce baskılamaya devam edecekler. 'Yüksek enflasyonumuz var ama kur yükselmiyor'u göstermeye çalışacaklar. Ama bunu yaparken de kırılganlıkları artıracaklar. Şu anda 13,54 civarında bir dolar kuru görüyoruz. Ne yazık ki dolar önümüzdeki günlerde de yükselmeye devam edecek" diyen Geçer, şöyle devam etti:

"Buralarda tutuyorlar ama kırılma etkisini artıyorlar. Keşke serbest bıraksalar, bir patlamaya maruz kalmadan adım adım yükselse. Bu da piyasa dengelerini bozmasa. Dolar çok agresif yükselişler kaydettiğinde piyasada yüksek enflasyonist etkiler görüyoruz.

'DOLAR GERİLİYOR AMA FİYATLAR GERİYE GELMİYOR'

Sonrasında dolar geriye gelse de yine de o enflasyonist etki geri gelmiyor. 18'e çıkıyor, oradan geriye geliyor ama fiyatlar geriye gelmiyor. Önümüzdeki süreçte eğer enflasyona uyumlu bir döviz yükselişi olmaz ise, biz yine bir gece yarısı agresif bir hareketle doların 20 liranın üzerine doğru gittiğini göreceğiz. "

Faturalardaki gerçek Merkez Bankası raporunda: Enerji enflasyonu patladı, AKP iktidarı izledi Ekonomi Karar yazarı İbrahim Kahveci: O zaman biz bu faizi neden indirdik? Lütfen biri cevabını versin... Ekonomi Dünya yazarı Şeref Oğuz'dan 'hiperenflasyon' yazısı: 'Korktuğumuz başımıza geldi' Ekonomi ENAG yeni sepete göre enflasyonu güncelledi Ekonomi