Elazığ'da kuralsızlık ölüm getirdi
Elazığ depremi sonrası incelemeler yapan İTÜ’lü bilim insanları, yapıların inşasında yönetmeliğe uyulsaydı depremin ‘hafif hasarlı’ atlatılabileceğini söyledi.
Elazığ depremi sonrası incelemeler yapan İTÜ’lü bilim insanları, yapıların inşasında yönetmeliğe uyulsaydı depremin ‘hafif hasarlı’ atlatılabileceğini söyledi. Bilanço açıklayan AFAD ise 584 binanın yıkıldığını, 7 bine yakın binanın da ağır hasar gördüğünü belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim üyeleri, Elazığ’da meydana gelen ve çevre illeri etkileyen depreme ilişkin Elazığ ve Malatya’da yaptıkları saha çalışmalarını, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binasında düzenledikleri bir basın toplantısı ile değerlendirdi.
Bilim insanları yaptıkları açıklamada, yıkılan ve ağır hasar gören binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı, bu büyüklükte bir depremde normal şartlarda hasarın “Hafif hasar” düzeyinde olması gerektiğini ifade etti.
Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, bir sonraki sabah acil olarak deprem bölgesine giderek alan araştırmasına başlayan İTÜ öğretim üyeleri, çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Alan araştırmasına İTÜ’nün yanı sına Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nden öğretim üyeleri de destek verdi.
İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Filiz Piroğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı toplantıya İTÜ İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde ise Prof. Dr. Serdar Akyüz ve Öğretim Üyesi Dr. Cengiz Zabcı katıldı. Basın toplantısında Doğu Anadolu Fayı üzerinde yapılan çalışmalar ve bina güvenliği ile ilgili değerlendirmeler konuşuldu.
Prof. Dr. Serdar Akyüz, şunları söyledi:
“Gözlemlerimizde ana fay kırığına ait çok belirgin bir yüzey kırığı göremedik ama Doğu Anadolu Fayı’nın nerelerden geçtiğini çok rahat bir şekilde gözleyebildik. Ilıncak ve Görgülü köyleri civarında çizgisel birtakım yapılar bize fayın nerelerden geçtiğini gösteriyor. Buralarda gözlemlerimizi daha yoğun yatık ve birtakım tali kırıklar, çatlaklar gördük. Bunun dışında Çevrimtaş civarında yüzey kırığına benzer birtakım köstebek izi yapılar dediğimiz yapılar kaydedildi. Şu aşamada biz net olarak şu kadar bir alan kırıldı, diyemiyoruz. Şu an elde edilen deformasyon modellemelerine göre, yerin derinliklerinde 30 km civarı bir kırılma olduğunu ve fay üzerinde de yaklaşık 40 cm civarında bir yer değiştirme olduğunu söyleyebiliyoruz." Bölgedeki yapılar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Beyza Taşkın ise şunları söyledi: “Biz depreme dayanıklı binaları nasıl tasarlıyoruz? Bu memleket bu işi hiç bilmiyor mu? Hayır biliyor. Bakan Kurum‘168 tane binanın da acilen ortadan kaldırılması gerekiyor’ demiş. 23 bine yakın binada hasar tespiti yapılmış durumda. Yüzde 29’u kullanılmaz durumda. Normal şartlarda yönetmeliğe uygun yapılsa bu depremde hafif hasarlı olmalı."