Elektrikte acil indirim çağrısı

Abone ol

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, EPDK’ya geçmişe normal tarife dönemine beklemeden yaptığı zamlara benzer şekilde, acil yüksek oranlı indirim açıklama çağırısı yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, salgın döneminde sayaç okuma ve kapatma işlemlerinin sonlandırılmasını isteyerek, borcundan dolayı kesinti yapılmamasını ve faiz uygulanmasını istedi.

Uğurlu, EPDK’ya geçmişe normal tarife dönemine beklemeden yaptığı zamlara benzer şekilde, acil yüksek oranlı indirim açıklama çağırısı yaptı.

BirGün’e konuşan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, elektrik dağıtım şirketlerinin faturalama için gerçekleştirdiği sayaç okuma işlemlerinin risk oluşturduğuna dikkat çekerek, “Sayaç okuma görevlileri her gün yüze yakın binaya girerek, sayaç değerlerini kayıt altına almaktadır. Benzer şekilde faturasını ödeyemeyen yurttaşların sayaçlarına yönelik olarak da açma ve kapa işlemleri yapılmaktadır. Salgın döneminde bu işlemlerin risk yaratacağı, virüsün yayılmasına neden olacağı açıktır. Sayaç okuma, kapama işlemlerine hemen son verilerek, yalnızca sayaç açma işlemeleri gerçekleştirilmelidir” dedi.

Uğurlu, ekonomik kriz ve salgın nedeniyle maaş veya gelir kaybına uğrayan yurttaş sayısı arttığını ifade ederek, “Var olan ekonomik krizin üzerine yaşayan bu gelişmeler daha çok yurttaşın faturalarını ödeyemeyecekleri bir döneme girdiğimizi göstermektedir. Öncelikle elektrik, su, doğalgaz ve telekomünikasyon aboneliklerinden borcundan dolayı kesinti yapılamayacağı, faiz uygulanmayacağı açıklanmalıdır” diye konuştu.

OTOMATİK FATURA MAĞDURİYETİ YARATMAYIN

Sayaçların okunmayarak geçmiş ayların ortalamasına göre faturalanmasına yönelik hazırlık yapıldığına değinen Uğurlu, uygulamanın kapalı işyerleri ve kullanılmayan konutlar açısından mağduriyet yaratacağını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bazı konutlarda ise tüketimin artması nedeniyle ortalamayla yapılan hesaplama yanlış olacaktır. Dağıtım şirketleri kapalı ticarethaneler için otomatik fatura düzenlemelidir. Konutlar için ise geçen yılların aynı ayları baz alınarak bulunacak ortalamanın en fazla yarısı kadar otomatik faturaya izin verilmelidir. Salgın boyunca faturaların ödenememesi durumunda ise enerji kesintisi ve faiz uygulanmayacağı açıklanmadan uygulamaya geçilmemelidir.”

“BU RAKAMLAR ÖDENEMİYOR”

EMO’nun hesaplamalarına göre 4 kişilik bir ailenin asgari geçim standartları için aylık tüketeceği elektrik enerjisi miktarı 230 kilovatsaat (kWh) olarak kabul edildiğini ifade eden Uğurlu, şöyle devam etti:

“4 kişilik ailenin ortalama faturası 163,4 TL’dir. Evde kalma süresinin artmasıyla bu faturanın yükselmesi kaçınılmadır. Eşi çalışmayan, 2 çocuğu olan 2.435 TL’lik maaşıyla ailesinin geçindirmeye çalışan asgari ücretlinin zaten bu rakamı ödemekte zorlanmaktaydı. Maaşının yüzde 6,7’sine denk gelen elektrik faturasını ödemekte zorlanan asgari ücretlilerin ciddi bir bölümünün işlerini kaybedeceği, bir bölümünün ise kısa çalışma ödeneği alarak gelir kaybına uğrayacakları göz önünde bulundurulmalıdır.”

ACİL İNDİRİM ÇAĞRISI

Elektrikte uzun yıllar boyunca bir kez seçim öncesi yapılan hariç olmak üzere indirim yapılmadığını dikkat çeken Uğurlu, “Enerji üretim maliyetlerinin düştüğü dönemlerde bile dağıtım bedeli yükseltilerek engellenen indirimler, bu dönem faturalara yansıtılmalıdır. Şirketlere kâr garantili bir yapı sunmak için işletilen bu mekanizmanın artık yurttaşlar yararına da işlemişi gerekir. EPDK geçmişe normal tarife dönemine beklemeden yaptığı zamlara benzer şekilde, acil yüksek oranlı indirim açıklamalıdır” dedi.

“KAMULAŞTIRMAYA HAZIRLIĞI YAPILSIN”

Elektriğin temel kamu hizmeti olduğuna vurgu yapan Uğurlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı “şirket kurtarma olarak” nitelendirilebilecek uygulamalardan vazgeçmeye çağırarak, “Özel şirketlerinin yönettiği dağıtım şebekesi, kamu malıdır ve görev süresi sonunda yeniden kamuya devredilecektir. Bakanlık, mali veya teknik açmazlar yüzünden görevi sürdüremeyeceği anlaşılan dağıtım bölgelerinin kamulaştırılmak için hazırlık yapmalıdır” diye konuştu.

Koronavirüs nedeniyle levrek, çupra ve somon yok satıyor Ekonomi Sayaç okuma kararına tepki: 'Türkiye, Demokratik Kongo kadar olamadı' Ekonomi Türkiye'ye 3 yılda giren para 3 ayda buhar oldu Ekonomi Salgın yoksulu 2 kat vuruyor Ekonomi