Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen savaş stratejisini üç soru ile yorumladı: 'Küresel güç mücadelesinde Rusya yara alabilir'

Abone ol

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Ukrayna savaşında Rusya'nın hedef bölgesini değiştirmesi üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Rus ordusunun savaş stratejisinin başarılı olduğunu söylememiz mümkün değildir" diyen Eslen, savaşı üç soruda özetledi.

GERÇEK GÜNDEM - Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılar bir ayı geride bıraktı. İki ülke arasındaki savaş, Ukrayna’nın çeşitli şehirlerindeki çatışmalarla devam ediyor.

Rusya, Ukrayna’da başta başkent Kiev'de olmak üzere savaşı bitirecek sonuçlar elde edemezken, rotayı Donbass bölgesine çevirdi.

RUSYA NEDEN HEDEF DEĞİŞTİRDİ?

Öte yandan Rus Savunma Bakanlığı, operasyonun ilk safhasının tamamlandığını belirtti ve “Güçlerimiz, esas hedefe odaklanacak, o da Donbas’ın tamamen bağımsız hale getirilmesi” açıklamasında bulundu.

Rusya’nın savaş stratejisi ve rotayı Donbass bölgesine çevirmesi üzerine emekli Tuğgeneral Nejat Eslen Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna savaş stratejisini üç soruda değerlendiren Nejat Eslen, “Rus ordusu seçilen askeri hedefleri bugüne kadar ele geçirememiştir. Bu nedenle de bu savaş stratejisinin başarılı olduğunu söylememiz mümkün değildir” dedi.

Eslen sözlerini şöyle ifade etti:

“Ukrayna savaşı başlayalı birinci ayı bitirdik. Savaşın temposu oldukça düştü, bir taraftan da müzakereler devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna savaş stratejisi 3 soruya arayacağımız cevaplar üzerinden analiz edebiliriz.

Birinci soru: Rus ordusu mevcut gücüyle seçilen askeri hedefleri elde edebiliyor mu?

Rus ordusu kuzeyde Kiev şehrini doğuda Karkov şehrini ele geçirilmesine güneyde Donbass bölgesinin kontrol edilmesine, Kırım’ın kuzeyi ile Donbass bölgesinin birleştirilmesine ve Odessa şehrinin ele geçirilerek Kırım Kuzeyi ile Odessa’nın birleştirilmesini hedef seçmişti. Bugüne kadar süren harekatta Rus ordusunun Kiev şehrini ve Karkov şehrini çevrelemekte ve bu şehirleri düşürmekte başarılı olamadığını ifade edebiliriz.

Güneyde ise Rus ordusu, Donbass bölgesinde ve Kırım’ın kuzeyinde kısmi başarılar elde etmiştir. Ancak Rus ordusu bu bölgede Odessa şehrini ele geçirememiştir. Kırım’ın kuzeyi ile Donbass bölgesini birleştirilmesini sağlayamamıştır. Bu durumda, Rus ordusunun hem kuzeyde hem Karkov bölgesinde hem de güneyde Donbass bölgesinde hedefleri ele geçirme yeteneğinin olmadığı Rus ordusunun bu kadar çoklu hedefleri elde etme kapasitesinin olmadığı anlaşılmıştır.

Rus ordusu Kiev ve Karkov şehirlerini kuşatmak yerine güneyde sadece Donbass ve Kırım bölgelerini hedef yapsaydı bu savaşta daha başarılı olabilirdi. Özetle Rus ordusu seçilen askeri hedefleri bugüne kadar ele geçirememiştir. Bu nedenle de bu savaş stratejisinin başarılı olduğunu söylememiz mümkün değildir.”

(Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen)

RUSYA’NIN ASKERİ VE SİYASİ HEDEFLERİ NE?

Rusya’nın askeri ve siyasi amaçları üzerine açıklamalarda bulunan Nejat Eslen, “Rusya’nın seçtiği askeri hedeflerin elde edilse bile tüm siyasi amaçları karşılama kapasitesinde olmadığı anlaşılmaktadır” dedi.

Eslen şöyle devam etti:

“Soru iki: Askeri hedefler elde edildiğinde arzu edilen siyasi amaçlar sağlanabiliyor mu?

Öncelikle bu savaşta Rusya’nın siyasi amaçlarının neler olduğunu hatırlayalım. Ukrayna’nın NATO üyesi olmasını önlemek, Zelenskiy yönetimini değiştirmek, Ukrayna ordusunun direncini kırmak, Rusların yaşadığı Donbass bölgesine özel statü sağlamak, Kırım’ın Rus toprağı olduğunu kabul ettirmek, Ukrayna’nın Karadeniz ile irtibatını kesmek ve Ukrayna’nın nükleer yeteneklerini kontrol etmek Rusya’nın başlıca siyasi amaçlarıydı.

Az önce de ifade ettiğimiz gibi Rus ordusu askeri hedeflerin tamamını ele geçirmekte başarılı olamamıştır. Donbass ve Kırım bölgesindeki kısmi başarılar Rusya’nın bu bölgedeki siyasi amaçlarına yaklaşmasını sağlamıştır. Ancak bütün askeri hedefleri ele geçirseydi bile Ukrayna ordusunun direncini kırmak ve Ukrayna’daki yönetimi değiştirmek zaten mümkün olamayacaktı. Özetle, Rusya’nın seçtiği askeri hedeflerin elde edilse bile tüm siyasi amaçları karşılama kapasitesinde olmadığı anlaşılmaktadır.”

“RUSYA SAVAŞTA BAŞARISIZ OLURSA KÜRESEL GÜÇ MÜCADELESİNDE YARA ALACAKTIR”

"Soru üç: Bu savaştan beklenen hasıla savaşın maliyetine değer mi? Bir başka ifadeyle, atılan taş vurulan kuşa değer mi?

Askeri hedeflerin tamamını elde edemese ve siyasi amaçlarına ulaşamasa bile Rus ordusu bu savaşta büyük kayıplar vermek zorunda kalmıştır. Ölen asker sayısı, tahrip olan tank, uçak, silah sayısı bu savaşın maliyetini artırmaktadır. Savaş, devam ettiği takdirde bu maliyet daha da artacaktır. Ayrıca bu savaşta, savaş hukukuna aykırı olarak şehirler bombalanmış, sivil insanlar ölmüş veya yaralanmış veya yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kalmışlardır. Bütün bunların da bir bedeli olacaktır.

En önemlisi ise dünyanın en güçlü ikinci ordusu olarak bilinen Rus ordusunun yeteneklerinin kısıtlı olduğu da anlaşılmıştır. Eğer Rusya bu savaşta siyasi amaçlarına ulaşamazsa, Putin’in Rusya’yı dünya gücü yapma hayalleri de sekteye uğrayacak ve küresel jeopolitik güç mücadelesinde Rusya yara alacaktır.”

Oscar'ı sarsan tokatla ilgili yeni iddia: Will Smith'in Oscar ödülü geri alınabilir Dünya Mayın kâbusu devam ediyor: Denizde ve kıyılarda tehlike ne kadar büyük? Dünya Hindistan'da milyonlarca işçi grevde Dünya Kremlin'den İstanbul'da yapılacak müzakerelerle ilgili açıklama Dünya