Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Türkiye-Yunanistan gerilimini değerlendirdi: 'Büyük güçler arasındaki savaş bölgemize taşınabilir'

Abone ol

Jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim üzerine dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye ile Yunanistan arasındaki kriz, iki ülkenin liderleri ve bakanları arasındaki açıklamalarla günden güne artıyor.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” açıklamaları ve Yunan bakanların “NATO'daki uyumu bozanın kim olduğu konusunda müttefiklerimizi derhal bilgilendireceğiz” demesi Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi artırdı.

Öte yandan, ABD’nin önemli düşünce kuruluşu RAND, "Büyük Güçler Arasındaki Savaşın Dönüşü" başlıklı incelemesi ABD’nin, Çin’in yükselmesinin önlenmesinin ancak Kuşak Yol İnisiyatifi’nin savaşlarla engellenmesiyle mümkün olduğunu açıkladı.

Jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, iki ülke arasındaki gerilim ve uluslararası mevcut konum üzerine dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

“TÜRKİYE MERKEZ KONUMUNDADIR”

Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan Nejat Eslen, Türkiye’nin konumu itibarıyla Avrasya'nın merkezinde olduğunu ifade etti ve “Türkiye aynı zamanda coğrafi konumu nedeniyle Atlantik Avrasya ile Asya Pasifik güç merkezlerinin ara kesitini ve bu güç merkezlerinin jeopolitik etki alanlarının kesiştiği bölgeyi oluşturmaktadır” dedi.

Türkiye’nin konumunun, Çin ve Rusya açısından önemine dikkat çeken Eslen, şunları söyledi:

“Karadeniz, Türk boğazları ve Ege Denizi ile Türkiye coğrafyası, Rusya’nın hem güney kanadının yumuşak karnını hem de dünyaya açılış kapısını oluşturmaktadır. Türkiye coğrafyası, Çin’i küresel liderliğe yükseltebilecek olan ‘Kuşak Yol İnisiyatifi’ içindedir. Türkiye; Çin’i, Orta Asya, Kafkasya ve Anadolu üzerinden Avrupa’ya Ortadoğu’ya, Akdeniz’e ve hatta Afrika’ya bağlayan Orta Kuşak üzerinde çok kritik ve önemli bir bölgedir. Rusya’nın sıcak denizlere açılımını Çin’in Kuşak Yol İnisiyatifi içindeki Orta Kuşağı Türkiye coğrafyasında engellemek mümkündür."

Eslen devamında şunları söyledi:

“Bu nedenle de Türkiye Atlantik yapısı için de önemlidir. Küresel güç mücadelesi Afro-Avrasya coğrafyasında gelişmektedir. Türkiye coğrafi konumu ile Afro-Avrasya coğrafyasında da merkezi konumdadır. Bu nedenle de Türkiye’nin küresel güç mücadelesinden etkilenmemesi mümkün değildir.”

“BÜYÜK GÜÇLER ARASINDAKİ SAVAŞI BÖLGEMİZE TAŞIYABİLİR”

Nejat Eslen değerlendirmelerinin sonunda, Türkiye’nin Yunanistan ile çatışmaktan kaçınması gerektiğini ifade etti ve şunları söyledi:

"Küresel güç mücadelesi giderek büyük güçler arasında savaşa dönüşmektedir. Ukrayna savaşı ve Tayvan krizi büyük güçler arasındaki savaş kapsamında değerlendirilmelidir.

Türkiye ile AB’yi ABD’yi ve Fransa’yı arkasına almış Yunanistan arasındaki olası bir çatışma, büyük güçler arasındaki savaşı bölgemize taşıyabilir bölgede istikrarsızlığa neden olarak Rusya’nın bölgeden sıcak denizlere çıkışını ve Çin’in ‘Orta Kuşak’ projesini zora sokabilir.

İşte bu nedenlerle Türkiye, Yunanistan ile çatışmaktan kaçınmalı, Yunanistan’a karşı dolaylı tutum stratejisi uygulamalıdır.”

İsviçre'de enerji kıtlığı durumunda tasarruf tedbirlerine uymayanlar hapse girecek Dünya ABD istihbaratı: Rusya, Kuzey Kore'den milyonlarca roket ve top mermisi alıyor Dünya Kremlin: Türkiye'nin Ukrayna konusundaki yaklaşımına katılmıyoruz Dünya Rusya'dan Sean Penn ve Ben Stiller hakkında yaptırım kararı Dünya