'Erdoğan milliyetçiliği körükleyerek muhalefet üzerinde baskı oluşturacak'
İçeride ve dışarıda sıkışan Saray yönetimi, ülkeyi yeni maceralara sürüklüyor. Uzmanlar krizi aşamayan Erdoğan’ın milliyetçiliği körükleyerek muhalefet üzerinde baskı oluşturacak hamlelere daha fazla yöneleceğine dikkat çekiyor.
Pandemiyle derinleşen krizin üstesinden gelemeyen Saray, kitleyi konsolide etmenin yollarını arıyor. Bir taraftan AB ve ABD’ye “yerimiz sizin yanınızdır” mesajı verilirken öte yandan yeni Osmanlıcı rüyalardan vazgeçilmiyor.
İçeride ve dışarıda sıkışan Saray, ülkeyi yeni maceralara sürüklüyor. TIME Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ian Bremmer, 2021’in küresel riskleri arasında Türkiye’nin dış politikasını da gösterdi.
Yedinci sırada “Soğuk Türkiye” başlığıyla yayımlanan yazıda, “2021’deki ekonomik gerileme ve Türkiye’nin kötü COVID-19 tepkisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yirmi yıllık iktidarı ile hayal kırıklığına uğramış seçmenleri geri kazanma mücadelesine bırakacak” denildi.
‘Milliyetçiliği körüklemek için’
“Bu yıl, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın kendisini sonuçlardan koruyacak uluslararası arkadaşları olmayacak” ifadelerinin yer aldığı yazıda, “Bu dinamikler toplumsal gerilimleri körükleyecek, muhalefete karşı bir baskıya neden olacak ve Erdoğan’ı milliyetçiliği körüklemek ve destekçilerinin dikkatini dağıtmak için daha fazla dış politika macerası başlatmaya teşvik edecek” değerlendirmesi yapıldı.
‘Erdoğan’ın büyük oyunu’
Öte yandan “Erdoğan’ın Büyük Oyunu” yazı dizisi kapsamında Türkiye’nin Afrika’daki faaliyetlerine odaklanan bir araştırma yayımlayan Financial Times, Türkiye’nin Afrika’daki varlığının Cumhurbaşkanı Erdoğan’la değiştiğini aktardı.
Türkiyeli yetkililerin Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Afrika’yı büyük ölçüde görmezden geldiğini ancak bugün Türkiye’nin Afrika’daki yumuşak gücünün Körfez ülkelerinin yanı sıra ABD, Fransa, Çin ve Rusya’nın etkisine karşı koymayı amaçladığı belirtildi. Araştırmada, “Türkiye, 2009 yılından bu yana Afrika’daki büyükelçilik sayısını 12’den 42’ye çıkardı. Erdoğan, 20’den fazla başkente seyahatler düzenleyerek (Afrika’yı) sık sık ziyaret ediyor” denildi.
Hulusi Akar Bağdat’a gitti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile resmi ziyarette bulunmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti. Akar ve Orgeneral Güler’in Irak Cumhurbaşkanı Salih, Başbakan Kazimi, Savunma Bakanı Anad dahil olmak üzere bazı görüşmeler gerçekleştirecek. Akar’ın Bağdat ziyaretinin temel konusunun “Terörle mücadelede Türkiye ve Irak arasındaki iş birliği” olacağı belirtildi.