Erdoğan 'normalleşme' planını açıkladı! İşte gevşetilen tedbirler

Abone ol

Kabine toplantısının sona ermesinin ardından Erdoğan normalleşme planını açıkladı.

Koronavirüs önlemleri için gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi hakkında açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamasının satır başları:

Koronavirüs salgınında önemli bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Hastalığın tespiti ve tedavisi konusunda kendi özgün modellerimizi geliştirip uygulamaya geçirdik. Bu sayede ölüm oranımızı çok aşağıda tuttuk ve yayılma hızının önünü kestik.

Yeni hasta sayımız artık binli rakamlarla ifade edilir hale geldi. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren tüm adımları bilinçli ve zamanlı bir şekilde attık.

Başlattığımız Biz Bize Yeteriz kampanyası 1 milyar 910 milyon lirayı buldu. Kampanyamız devam etmektedir.

Milyonlar koronavirüs salgını ile mücadele ederken Erdoğan yine CHP'yi hedef aldı!


65 yaş üstü ile 20 yaş altına getirdiğimiz sokağa çıkma kısıtlaması, hastalığın yayılma hızını engelledi. Aldığımız tedbirlerin önemli kısmında 1.5 ayı geride bıraktık.

Hayatını sınırlandırmak zorunda kalan tüm insanlarımızın eski günlerini özlediklerini biliyoruz. Elbette normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak şu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Dünyada ve ülkemizde hiçbir şey eskiden bildiğiniz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir.

Kalabalık yerlerde maske kullanımı ve fiziki mesafe kuralı devam edecektir. Tüm bu gerçekler ışığında, bir normalleşme planı hazırladık.Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesiyle ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs-haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz.

Fiziki mesafenin korunmasının, maske kullanımına devam edilmesinin ve temizlik kurallarına riayet edilmesinin altını tekrar çiziyorum. Mayıs ayı normalleşme planını paylaşmak istiyorum. İlk müjdemiz, 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır.

İlk uygulamayı da 10 Mayıs pazar günü saat 11 ile 15.00 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz.

20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup arasında uygulayacağız. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 mayıs çarşamba günü, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkartılabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 mayıs cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkıp hava alıp dinlenebilecek.

Bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı uygulamamızı sürdürüyoruz. 31 ilde uygulanan şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını ilk etapta 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır. Her hafta illerimizle ilgili gelişmelere göre karar vereceğiz.

Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz. Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 mayısta faaliyete geçebilecek. AVM'ler 11 mayıstan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek.

Bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske, bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz.

Maske türlerine göre üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz. Hac farizasının yerine getirilip, getirilmeyeceğine ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız kendi içinde ve diğer ülkelerle görüşerek kararını verecek.

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, görevlendirme 1 Haziran'da, bedelli askerlik 20 Haziran'da yeniden başlayacak.

Belediye ve İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs'ta yeniden açılacak.

Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran'dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların normale işleyişe başlamaları sağlanacaktır.

YÖK sınavı (YKS) 27-28 Haziran'da, LGS 20 Haziran'da, Askeri öğrenci sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler.

Kurallara uyulmaması ve salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda kalabiliriz.

Milyonlar koronavirüs salgını ile mücadele ederken Erdoğan yine CHP'yi hedef aldı! Siyaset Ahmet Şık HDP'den istifa ettiğini açıkladı Siyaset Eski bakan Nihat Ergün AKP'den neden istifa ettiğini açıkladı Siyaset CHP Kars'ı yasa boğan vefat haberi Siyaset