Erdoğan, Suudilerin Kaşıkçı cinayetinin örtbas etmeye çalıştığını söylemişti: Savcı dosyanın Suudilere verilmesini istedi

Abone ol

Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkilileri Cemal Kaşıkçı cinayetine tepki göstermişti. Savcı, Kaşıkçı cinayeti dosyasının Suudilere devredilmesini talep etti. Dosya devredilirse; Türk yetkililerin söyledikleri her şey tarihin çöp sepetine atılacak.

GERÇEK GÜNDEM - Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda katledilmesine ilişkin 26 sanıklı davada, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesini istedi. Mahkeme, Suudi Arabistan'a devri konusunda Adalet Bakanlığı'na görüş sorulmasına hükmetti.

Diplomasi, cinayet, vahşet: Kaşıkçı davası, Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerinin gölgesinde devam ediyor

TÜRKİYE SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Peki, Kaşıkçı cinayeti ve sonrasında neler yaşandı?

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, nişanlısıyla evlenebilmek için gerekli evrakları almak amacıyla 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdi ve bir daha çıkmadı.

Kaşıkçı'nın İstanbul'un göbeğindeki konsolosluk binasında vahşice yok edildiği ortaya çıktı. Tüm dünyanın kanını donduran olay, Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerini daha da gerginleştirdi.

Sert bir tavır takınan Türk yetkiler, cinayetin henüz gizemini koruduğu günlerde yaptıkları açıklamalarda Kaşıkçı’nın başkonsoloslukta öldürüldüğünü söylüyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir ay sonra Washington Post için kaleme aldığı yazıda şunları dile getiriyordu:

“Cemal’in cenazesi nerededir? Suudi yetkililerin cenazeyi teslim ettiklerini öne sürdükleri ‘yerel işbirlikçi’ kimdir? Bu ince ruhlu insanın katil emrini kim vermiştir? Maalesef Suudi makamları bu soruları yanıtlamayı reddetmektedir.”

"EMRİN SUUDİ HÜKÜMETİNİN EN ÜST MAKAMLARINDAN GELDİĞİNİ İYİ BİLİYORUZ"

Bu yazıda “Cemal'in katledilmesi emrinin, Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldiğini de iyi biliyoruz” diyerek net bir mesaj veren Erdoğan, şunu da ekliyordu: “Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Kral Selman’ın verdiğine inanmam kesinlikle mümkün değildir. Dolayısıyla bu cinayetin, Suudi Arabistan’ın resmi politikasını yansıttığına inanmak için de herhangi bir sebep bulunmamaktadır.”

Erdoğan'ın ve Türk yetkililerin cinayetin emrini vermekle suçladığı kişi ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman'dı.

Selman'ın sert yanıtlarının ardından Suudi Arabistan'da Türk mallarına yönelik boykot başlatılmıştı.

“SUUDİ MAHKEMELERİNE GÜVEN YOK” MESAJI

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Türk yetkililer Kaşıkçı cinayetinde sorumluların ortaya çıkarılması konusunda Suudi mahkemelerine güvenilmeyeceğini söyledi.

Erdoğan, Washington Post’taki yazısında, Cemal Kaşıkçı cinayetini Suudilerin örtbas etmeyi sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin önemini şöyle anlatıyordu:

“Suudi gazetecinin ölümünün tüm yönleriyle aydınlatılıp aydınlatılmayacağı, çocuklarımızın nasıl bir dünyada yaşayacağını belirleyecektir.”

EKONOMİK KRİZ KAPANAN KAPILARI ÇALDIRDI

Türkiye’nin içine girdiği ekonomik krizle birlikte AKP hükümeti daha önce gerginlik yaşadığı ülkelerle ilişkilerini düzeltme çabalarına girdi.

Mısır, Birleşik Arap Emirliği gibi ülkelerle kurulan temasların ardından sıra Suudi Arabistan’a geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Mayıs 2021'de ikili ilişkileri geliştirmek adına Riyad'a gitmişti. Bu ziyaret Kaşıkçı cinayetinden sonra bir ilkti.

Erdoğan'ın da Şubat ayında Riyad'a gitmesi bekleniyordu ancak bu ziyaret gerçekleşmedi. Gazetecilerin sorusu üzerine Erdoğan şu yanıtı vermişti:

"‘Biz Suudi Arabistan’la da olumlu diyalogumuzu sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde somut adımlarla ilerleme arzusundayız. Suudi Arabistan’la bu süreci olumlu istikamette geliştirelim istiyoruz."

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye’de süren dava, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önündeki başlıca sorunlardan biriydi.

SAVCILIKTAN SKANDAL TALEP

Suudi yönetimi davanın kapatılmasını talep etmişti. Ve o talep bugün gerçekleşti.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesine ilişkin 26 sanıklı davada, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesini istedi.

Dosya Suudi Arabistan’a devredilirse; Türk yetkililerin söyledikleri her şey tarihin çöp sepetine atılacak. Erdoğan’ın yazısından yola çıkarsak, İstanbul’un göbeğinde işlenen bir cinayet karanlıkta kalacak ve çocuklar büyük bir cinayetin iki ülkü elbirliğiyle karartıldığı bir dünyada yaşayacak!

Kamu bankalarında AKP’lilerin talanı: Zamları asgari ücretten fazla! Siyaset Ahmet Taşgetiren'den AKP'ye: En azından yanlışlara değerleri kalkan yapmayın Siyaset Akşener'in A Takımı'ndaki isim konuştu: Erdoğan’ın karşısına yine bir Erdoğan aramıyoruz Siyaset İlk karar Soylu'dan dönmüştü: AKP'den CHP'ye katılan ismin polis koruması iptal edildi Siyaset