Erdoğan'ın 'atama müjdesi' İstanbul'a da yetmedi! İşte Türkiye'nin öğretmen ihtiyacı
Erdoğan'ın müjde olarak duyurduğu 20 bin öğretmen ataması İstanbul'un öğretmen ihtiyacını dahi karşılamıyor. 28 bin 172’si İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de toplam 138 bin 393 öğretmene daha ihtiyaç duyuluyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Ankara Valiliği Eğitim Tesisleri Toplu Açılış Töreni’nde müjde olarak duyurduğu 20 bin öğretmen ataması, İstanbul’un eksik öğretmen ihtiyacını dahi karşılamıyor.
Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yönelik denetim raporuna göre 28 bin 172’si İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de toplam 138 bin 393 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Erdoğan’ın duyurduğu 20 bin kontenjan, toplam öğretmen ihtiyacının yüzde 14,45’ini karşılayabiliyor.
Sayıştay, mevcut öğretmen kadrolarının dağılımında kentler açısında birçok dengesizlik bulunduğunu ve bu dengesizliğin süreklilik kazandığı konusunda MEB yetkililerini uyardı. Planlamadaki zafiyetler nedeniyle öğretmen açığı sorununun çözüme kavuşturulamadığı da belirtildi. Sayıştay’ın tüm bu uyarılarına karşın MEB, öğretmen atamalarında ihtiyacı karşılamanın çok uzağında kontenjan belirledi.
İHTİYAÇ KARŞILANMADI
Öğretmen atamalarında kontenjan, 'ekonomik gerekçeler' ile hemen her yıl sınırlı tutuldu. Resmi verilere göre MEB, 2016 yılından bugüne hiçbir yıl 50 binin üzerinde atama gerçekleştirmedi. 2016 yılında yapılan 49 bin 311 öğretmen ataması sayısı da yıllar itibarıyla azaldı. Dört yıllık öğretmen atamalarının kontenjanı sıralaması şu şekilde:
***
Ataması yapılmayan 700 bin öğretmen var
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 20 bin öğretmen ataması sözünü değerlendirdi: “AKP iktidarında, bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 700 bin ataması yapılmayan öğretmen var ve dün 20 bin atama müjdesi verildi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken 2020 yılı itibarıyla yüzde 4,65'e geriledi, 2021 yılı bütçesinde ise bu payın yüzde 7,69'a çıkması öngörülüyor; ancak bu artış yeterli değil. Bu bütçenin yetersiz olması, eğitim sisteminde sorumlulukların yerine getirilememesi anlamındadır.”