Erdoğan’ın imam hatibi için servet harcandı
CHP’nin belediye meclisindeki itirazlarına rağmen, Erdoğan’ın mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi’ne bitişikteki arazileri katmanın maliyeti 45 milyon lira oldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğu Fatih’teki İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde yenileme çalışmaları kapsamında okula bitişik arazileri okul alanına katmak için toplam 45 milyon lira harcandığı ortaya çıktı.
Fatih’te Kâtip Muslahattin Mahallesi’ndeki İstanbul İmam Hâtip Lisesi’nin yıkılıp yeniden yapılmasının ardından adı Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi olmuştu.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Lisesinin yıkılıp yeniden yapılması için 2015 yılında okulun mezunlarından iş insanı Mesut Toprak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında bir protokol imzalanmıştı.
Okulun geçen yıl gerçekleşen açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılmıştı. Erdoğan, ‘küstüm konuşmuyorum’ dediği Mesut Toprak’a teşekkür etmişti. Bu da Toprak ile Erdoğan’ın okulun yeniden yapılmasıyla barıştıkları şeklinde yorumlanmıştı.
Açılıştan iki ay sonra İBB Meclisi’ne tartışma yaratacak bir imar planı değişikliği teklifi gelmişti. Teklifte ilçe milli eğitim müdürlüğü okulun çevresinde yer alan toplam 21 parselin öğrencilerin çeşitli aktiviteleri ve okul bünyesindeki eğitimcilerin konaklama ihtiyacı için okul alanına katılmasını istemişti. Teklif CHP’li Meclis üyelerinin ‘ret’ oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmişti.
Süreç devam ederken İBB’nin “STK, Okul ve Yurt Faaliyet Raporu” ortaya çıktı. Raporun arazi alımı bölümünde liseye ilişkin “İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde yenileme çalışmaları çerçevesinde okula bitişik parseller okul arazisine kazandırılmış olup, toplamda 5 bin 300 metrekare alan kamulaştırma çalışmaları çerçevesinde satın alınıp okulumuza kazandırılmıştır. Bu çalışmalar için toplam 45.000.000 harcama yapılmıştır” denildi.
İBB yaptığı açıklamada raporun doğruluğunun teyit edilmemiş bilgilerle oluşturulduğunu savundu.
İBB CHP Meclis üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı raporu gazetemize şöyle değerlendirdi:
“İBB yalanlama yapıyor ama neyi yalanladığı belli değil. Bu vakıf ve derneklerin bazı giderlerini karşılamak için belediye meclisinden geçirdikleri protokolleri mi yoksa bu protokollere dayanarak yaptıkları harcamaları mı? İBB bu vakıf ve derneklerle 2017 yılında yaptığı ve o dönemde kamuoyuyla paylaştığımız protokollerde bu vakıf ve derneklerin işlettiği yurtların kira, bakım, onarım, tefrişat, ortak gider ve aidatlarını ödemeyi taahhüt etmişti.
Bu raporun bir kısmında işte o protokollere dayanarak yapılan ödemeler yazıyor. İBB yönetimi şimdi zor durumda ve kendini kurtarmaya çalışıyor. Yapılan iş için ‘yasal değil’ diyemeyiz ama etik değildir. Burada yasanın verdiği yetkinin orantısız kullanılması söz konusudur. 2014-2018 arasında bu vakıf ve dernekler için İBB bütçesinden yapılan harcama pek çok ilçe belediyesinin yıllık bütçesinden bile fazladır.”