Erdoğan'ın mal varlığını dondurma kararını kaldırdığı vakfın 'kanlı' geçmişi: El Kaide bombalarının finansörü
Cumhurbaşkanı kararıyla mal varlığı üzerindeki dondurma kararı kaldırılan Al Haramain Vakfı'nın geçmişinde terörizm finansmanı iddiaları yer alıyor. Öyle ki Kenya, Tanzanya, Bali ve daha çok bir yerdeki bombalı saldırılar bu vakfın kasasından geçiyor...
GERÇEK GÜNDEM
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ ve El Kaide ile bağlantılı olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla sabit olan kendini yardım kuruluşu olarak tanımlayan Al Haramian isimli yardım kuruluşunun mal varlıkları üzerindeki dondurma kararını kaldırdı.
Al Haramian'a yönelik mal varlığını dondurma kararı 30 Eylül 2013 tarihli bakanlar kurulunda alınmıştı.
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı’nda, "“B-DEAŞ ve El Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar” başlıklı listede yer alan “Al-Haramain Islamic Foundation, Al-Haramin Islamic Foundation (Somalia) ve Al-Haramain Foundation (Indonesia)” isimli kuruluş ve organizasyonlara ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştır" denildi.
11 EYLÜL'DEN SONRA YAKIN MERCEK
İlk olarak 1988'de dini propaganda ve yardım amacıyla Pakistan'ın Karaçi kentinde kurulan Al Haramain Vakfı, 1992'de merkezini Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a taşımıştı.
11 Eylül'ün ardından ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Al Haramain'ın 2004 tüm ülkelerdeki şubeleri teröre finansman sağlama suçlamasıyla kapatıldığında, vakıf 50 ülkede faaliyet gösteriyordu ve beş bin çalışana sahipti.
Vakıf kapatıldığı dönemde savaşta yetim kalmış çocuklara, vaizlere, imamlara ve öğretmenlere burs dağıtıyor, bazı İslami kitapların basılması ve dağıtılması için fon sağlıyordu. Birçok cami, okul ve yurt yaptıran vakfın 2004'teki kapatılma kararının ardından bu okul ve yurtlar da kapatıldı.
ABD istihbarat raporlarına göre, vakfın elde ettiği gelirin büyük çoğunluğu Müslüman ülkelerdeki yoksullara gidiyordu ancak El Kaide'ye aktarılan küçük bir bölüm örgütün en önemli finans kaynaklarından biriydi.
Eylül 2004'te ise ABD Hazine Bakanlığı, yürüttükleri soruşturmada vakıfla Usame bin Ladin arasında doğrudan bağlar bulunduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı.
TERÖR SALDIRILARINA FİNANSMAN İDDİALARI
Al Haramain'ın ismi 2000'li yılların başında El Kaide tarafından yapılan birçok terör saldırısının finansmanı da karıştı.
Associated Press'in Haziran 2004 tarihli bir haberinde, vakfa yapılan bağışların Kenya'da bulunan bir İsrail otelinin bombalanmasını planlayan bir El Kaide üyesine aktarıldığı belirtiliyor.
Vakfın içerisindeki eski çalışanlara ve Batılı diplomatlara dayandırılan haberde, Al Haramain tarafından fonlanan bir toptan balık satışı işletmesinin elde ettiği karları El Kaide'ye aktardığı ve buradan gelen finansal kaynakla 1998'de Doğu Afrika'daki ABD büyükelçiliklerinin bombalandığı belirtiliyor.
BMGK El Kaide Yaptırımları Komitesi'nin kararına göre ise, 2002'de Bali'de gerçekleştirilen ve birçoğu yabancı turist olmak üzere 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan bombalamaların finansmanı Al Haramain tarafından yapılmıştı.