Erdoğan’ın sağlığı konuşuluyor, Soylu yeniden mindere çıkıyor

Abone ol

Sedat Peker’in gündeme getirdiği iddialar sonrası AKP içindeki desteğini tamamen yitiren Süleyman Soylu, açıklamalarıyla tekrar konuşuluyor. Soylu imaj tazelemeye çalışırken, cevabını veremediği sorular da yeniden gündeme geliyor.

GERÇEK GÜNDEM - İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın Bingöl'de gerilim yaşadığı yurttaşa küfür etmesi sonrası başlayan tartışma büyüyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Bingöl gezisi sırasında Akşener’e laf atan bir yurttaşa küfür ettiği ortaya çıkan Türkkan, önce özür diledi, ardından da parti yönetimi tarafından 'Grup Başkanvekilliği' görevinden alındı.

Türkkan’ın küfür ettiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından AKP’nin önde gelen yöneticileri, Türkkan ve İYİ Parti’ye ağır eleştiriler yönelterek Türkkan’ın milletvekilliğinden istifasını istediler.

SOYLU'DAN 'KİRLİ SİYASET' ÇIKIŞI

AKP cephesinden Türkkan’a yönelik sert tepkilere bugün bir yenisi daha eklendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda isim vermeden şunları yazdı:

“Şehitlerimiz, başımızın tacıdır. Şehitlerimizin bizlere emaneti aileleri, başımızın tacıdır. Bu ülke için feda-i can eden Şehitlerimizin ailesine hakaretin üzerinden 32 saat geçti. Ses yok. Kirli siyasetinizi Şehitlerimizin ailelerinden uzak tutun.”

Kısa bir süre öncesine kadar ismi 'Erdoğan’dan sonra AKP liderliği' için geçen Süleyman Soylu, Erdoğan’ın damadı eski Bakan Berat Albayrak ile yaşadığı gerilim ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Albayrak’ın bakanlıktan istifasıyla ‘damada’ karşı mücadeleyi kazandığı yorumları yapılan Soylu için dengelerin tersine dönmesi, suç örgütü lideri Sedat Peker ile AKP’nin arasının açılmasıyla başladı.

Kendisini yurt dışına kaçmak zorunda bırakan gelişmelerden Soylu’yu sorumlu tutan Peker, sosyal medya üzerinden İçişleri Bakanı’na yönelik pek çok iddiayı gündeme getirdi. Uyuşturucu örgütleriyle bağlantıdan, kamuda ihale yolsuzluklarına ve kadrolaşmaya kadar pek çok konuda ileri sürülen iddialar, Soylu tarafından yanıtlanamadı.

ZORUNLU SESSİZLİK, 'ERDOĞAN'IN SAĞLIĞI' TARTIŞMALARIYLA BİTTİ

Soylu’nun yargıyı göreve çağırma resti ve 'rüşvet alan milletvekili' iddiaları ise aklanmak bir yana, ismi üzerindeki soru işaretlerinin daha da arttığı bir sürecin kapılarını açtı. Beklediği desteği Erdoğan yerine Bahçeli’den bulan Soylu, bu gelişmelerden sonra uzun bir süre sessizliği seçti.

İçişleri Bakanı Soylu’nun ‘suskunluğunu’ bozan süreç ise, AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlığına ilişkin tartışmaların yeniden gündeme gelmesiyle başladı.

Geçtiğimiz haftanın gündemi 'Erdoğan’ın sağlığı' ve dolayısıyla 'Erdoğan sonrası AKP' olunca, Süleyman Soylu haber mecralarında ‘yeniden’ daha görünür hale geldi.

Yerel seçimlerde AKP’nin İstanbul yönetimini kaybetmesini kişiselleştiren Soylu, BBN Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtlarken “İstanbul seçimini kaybettik, ben üzüldüm. Bunu da burada ilk kez söyleyeyim ağladım da… İstanbul seçimini kaybettiğimizde ağladım. Sebebi de şu: İstanbul bizim sevgilimiz… Bu toplumun sevgilisi. İstanbul, sadece İstanbullular tarafından sevilen bir İstanbul değil” dedi.

ALBAYRAK'A OMUZ KORKUTMUŞ: ALLAH KORUSUN!

Soylu, aynı programda dikkat çekici bir mesaj daha verdi. 2018 yılında Anıtkabir’de katıldıkları bir törende Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’a neden omuz attığı sorulan Soylu, şöyle konuştu:

“Ya inanın şöyle yürüyorum. Geçen gün yine 29 Ekim vesilesiyle oradaydık. Orada insanlar birbirleriyle çarpışabilirler. Bu insani bir şey. Allah korusun, tekrar başımıza gelir diye endişe ediyorum. İnsan korkmaz mı? Sizin korkularınız yok mudur yani? Atıyorum, terör örgütünden korkmam, dağa çıkmaktan korkmam, kediden köpekten korkmam, severim. Ama başka işlerden insan korkar. Bundan korkuyorum, korkarım yani. Çünkü yanlış. Tezvirat, dedikodu bu tip şeyleri çemkirmek, çekiştirmek. Yani bu tip işlerde dile düşmek kadar insanı ürküten korkutan başka bir şey yoktur. Zaten iftiralarla karşı karşıyayız. Onlar tamam ama tekrar böyle bir şey olursa diye şöyle hakikaten böyle yürüyorum. Yani bir şey başımıza gelebilir diye.”

Soylu’nun sahaya tekrar çıkışı, muhalefet temsilcilerinin gözünden kaçmadı. İstanbul’a ağladığını söyleyen Soylu’ya, Peker’in gündeme getirdiği iddialar ve rüşvet alan siyasetçiyle ilgili sorular yeniden yöneltilmeye başlandı.

Bu konulardaki soruları yine görmezden gelen ve AKP içindeki rüşvetçi siyasetçiyi açıklamayan Soylu, kendi gündemiyle yürümeye devam etti. Bugün Lütfü Türkkan’ın bir yurttaşa ettiği küfür üzerinden İYİ Parti’ye yüklendi.

ESKİ SORULAR YAKASINI BIRAKMIYOR

Soylu’nun bu girişimi de istemediği bir şekilde yanıt buldu. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Soylu’nun Türkkan’a yönelik sözlerini sosyal medya hesabından alıntılayarak 6 ay önce gündeme getirdiği soruların neden yanıtlanmadığını sordu.

“Aşağıdaki haberde yer alan soruları sormamızın üzerinden neredeyse 6 ay geçti. Yanıt verecek misiniz?” diye seslenen Şık, geçtiğimiz haziran ayında Meclis’e sunduğu soru önergesinde sınır ve üs bölgelerindeki 'güvenlik kuleleri'nin inşaatlarına dikkat çekmiş, Soylu’ya şu soruları yöneltmişti:

1- Bakanlığınızın geçmişte ve bugün iş birliği içinde olduğu, sınır ya da üs bölgelerinde çevre güvenliğinin sağlanması amacıyla “güvenlik kulesi” inşaatı yapan kaç firma vardır, bu firmalar hangileridir?

2- Son 5 yıl zarfında, genel tabiri ile “Güvenlik Kuleleri”, özelde ise “Yaşam Alanlı Güvenlik Kuleleri”, “Zırhlı Güvenlik Kuleleri”, “Taşınabilir Kule”, “Askeri Gözetleme Kulesi”, “ Yüksek Güvenlikli Kule” gibi muhtelif isim ve formlarda oldukları anlaşılan yapılardan hangi bölgelere, hangi valiliklerce, hangi mesafe aralıklarıyla kaç tane yapılmıştır?

3- Kule yapım işlerinde izlenen ihale süreci nedir, hangi mevzuat hükümleri geçerlidir? 5 yıl zarfı içinde kaç ihale açılmıştır, bu ihalelere ilişkin detaylar nelerdir?

4- 5 yıl zarfı içinde açılan bütün “güvenlik kulesi” ihalelerine kaç firma katılmıştır? Bu firmalardan, ihalelere birden fazla katılım gösteren, birden fazla katılım gösterenler arasında ise birden fazla defa ihaleyi almaya hak kazanan kaç firma söz konusudur? Bu firmaların isimleri nedir?

5- “Güvenlik Kulesi” ihalelerinden, ihale sonrasında ihale şartları güncellenen, yenilenen, değiştirilen, ihlal edilen var mıdır, hangileridir?

6- “Güvenlik Kuleleri” adlı yapıların yukarıda anılan çeşitlerine göre, birim maliyeti, yapım ve teslim süresi nedir?

7- Bakanlığınızın ya da bakanınızın kule ihalesi süreçlerinde referans olduğu firmalar söz konusu mudur?

8- Bakanlığınızın ya da bakanınızın kule yapımı konusunda teşvik ettiği firmalar söz konusu mudur?

9- Bakanlığınızın “Güvenlik kuleleri” yapımı konusunda yetki ve sorumluluk kapsam ve sınırı nedir?

Akşener ve Kılıçdaroğlu, İstanbul Maratonu'nda kaç adım attı? Siyaset Kılıçdaroğlu: Daha önce 'evet' dedik, ne yaptılar? Siyaset Tunç Soyer, çağrısını yineledi: Bıçak kemiğe dayandı! Siyaset MHP'li İlknur Fidan darp raporu aldı, eski eşinden şikayetçi oldu! Siyaset