Eski Dışişleri Bakanı Pompeo'dan F-16'dan çıkışı: O da satılamaz
Türkiye'nin ABD'den F-16 talebi için "CAATSA'yı ihlal ettiğinden incelemeye bile alınmaması gerekir" diyen ABD eski Dışişleri Bakanı Pompeo, "ABD hükümeti bizim de yaptığımız gibi yasaya uymalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
ABD eski Dışişleri Bakanı Pompeo, Yunan devlet televizyonu ERT'ye konuştu. Pompeo, F-16'larla ilgili soruya da yanıt vererek, "Böyle bir talebin, ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası'nı (CAATSA) ihlal ettiğinden, incelenmeye bile alınmaması gerekir" dedi. Pompeo, "ABD hükümeti bizim de yaptığımız gibi yasaya uymalıdır. Bunu da yapacağına inanıyorum" diye konuştu.
MEKTUP GÖNDERİLDİ
Öte yandan ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan 41 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e Türkiye'ye F-16'ların satılmaması yönünde bir mektup gönderdi.
NE OLMUŞTU?
Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi aldığı gerekçesiyle CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan ve F-35 projesinden çıkarılan Türkiye, ABD'den F-35'ler için ödediği paranın geri verilmesi ya da kendisine F-16 satılmasını istemişti.
Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da bir toplantı gerçekleştirildiği açıklanmıştı.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Hava Muhabere Binbaşı Pınar Kara, bakanlıkta düzenlediği bilgilendirme toplantısında, "Türkiye ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla ikinci toplantının birkaç ay içinde Washington'da yapılmasının planlandığı belirtilerek, 'Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var" demişti.
Görüşmeye dair ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, "Türkiye'nin (F-35) programdan çıkarılma sürecinin tamamlanmış olması ve bunun ikili ilişkilerin geleceği için ne anlama geldiğine ilişkin bir görüşmeydi. Dolayısıyla oldukça verimli bir görüşmeydi. Ton olarak da profesyoneldir. Türkiye halen birçok ortak menfaatimizin olduğu değerli bir NATO müttefikidir. Biz, ittifak perspektifinden ortak güvenlik menfaatleri üzerine Türkiye ile çalışmaya devam etmek istiyoruz" açıklamasında bulunmuştu.