EYT sorununda yeni gelişme: Çözüm paketi için harekete geçildi

Abone ol

Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunun çözümü için siyasi partilerin çalışmaları artırmasını bekliyor. CHP'de Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine harekete geçildi.

1999’da yürürlüğe konan yasa nedeniyle emekli olamayan vatandaşların mağduriyeti artıyor.

Çok sayıda kişi sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının birlikte sağlanamaması nedeniyle emekli olamıyor.

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “EYT meselesi Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri” diyerek verdiği talimat doğrultusunda Emeklilikte Yaşa Takılılanlar (EYT) için çalışma başlattı. CHP’li kurmaylar sorunun çözümüne yönelik öneri paketi hazırlayacak.

CHP Emek Büroları Koordinatörü, Esnaf ve Sanatkârlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, EYT konusunu 2018’te seçim bildirgelerine koyduklarını hatırlattı.

Milliyet gazetesinden Mehtap Gökdemir'in haberine göre; Ağbaba, “Ama bir gelişme olmadı. Dolayısıyla diğer sorunların olduğu gibi bu konunun da çözüm adresi CHP. Öneri hazırlıyoruz, bunu gören iktidar herhalde aklını başına alır ve gerekeni yapar” dedi.

Genel Başkan’ın talimatıyla EYT ile ilgili partinin bir çalışma başlattığını belirten Ağbaba, “Genel Başkanımızın dediği gibi, ‘EYT meselesi Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi’. Meclis’te çoğunluğu olan partiler çözme sözü verdi ama çözülemedi. Bu konuyla ilgili makul, çözülebilir, ayağı yere basan bir öneri hazırlıyoruz. Muhalefetteyken önerilerini hayata geçiren tek parti CHP. Asgari ücret meselesi bugün tartışılıyor CHP sayesinde, bayram ikramiyesi, taşerona kadro, 3600 ek gösterge hepsinin mimarı CHP” diye konuştu.

5 milyon kişi

EYT soru yaşayanların sayısına ilişkin “İlk aşamada herhalde 1 milyon kişi, toplam rakam 5 milyon deniyor” ifadesini kullanan Ağbaba, EYT temsilcileriyle, EYT’lilerle ve ayrıca bu işi bilen uzman isimlerle görüşeceklerini, ardından da öneri paketi hazırlayacaklarını söyledi.

Veli Ağbaba

EYT Sorunu Nedir?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

'Hayyam Garipoğlu'nun oğlu Kasım Garipoğlu kendini ihbar etti!' Ekonomi Zincir marketlerin ardından Rekabet Kurumu'ndan iki dev şirkete daha soruşturma! Ekonomi LC Waikiki'de neler oluyor: Çalışanlar gazeteye mektup gönderdi! Ekonomi Elektriğe gizli zam mı yapıldı? O abonelerin sözleşmeleri iptal edildi Ekonomi