'Facebook depresyonu' literatüre girdi
Uzmanlar internet ve sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uyarıyor.
İçinde bulunduğumuz dijital çağda çocukları ekrandan uzak tutmak giderek zorlaşıyor. Ancak uzmanlar özellikle internet ve sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uyarıyor.
Habertürk'ten Burçak Orçun'un haberine göre, sosyal medya bağımlılığının artık sadece yetişkinler için değil çocuklar için de söz konusu olduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, ergenlik dönemindeki çocukların sosyal medyada geçirdikleri sürenin günde ortalama yedi saate kadar çıktığına dikkat çekti.
MUTSUZ EDİYOR
Kızlarda 11-13 yaş, erkeklerde ise 14-16 yaş arasında sosyal medya kullanımının çok fazla olduğunu belirten Dr. Seçkin, "Buradaki bağımlılık vücutta tıpkı madde ya da kumar bağımlılığı gibi bir etki yapıyor. Örneğin sosyal medyada alınan 'like' beyinde dopamin gibi kimyasal maddeler salgılanmasına yol açıyor. Ödül beklentisi, yani sürekli bir beğeni alma bağımlılığı gelişiyor. Bu ciddi bir sorun" dedi. Son dönemde yapılan çalışmaların, sosyal medyayı yoğun kullanan çocukların mutsuz olduklarını gösterdiğini söyleyen Dr. Şirin Seçkin, "Kullanım arttıkça mutsuzluk artıyor. Sosyal medyada geçirilen süre artıkça çocuk daha mutsuz oluyor ve daha çok sosyal medyada vakit geçiriyor. Tam bir kısır döngü" şeklinde konuştu.
ÖNCE KENDİNİZE KURAL KOYUN
Çocuklara erken yaşlardan itibaren ekran konusunda çok net kurallar koyulması gerektiğini belirten Dr. Seçkin, "Ebeveynler önce kendileri sürekli cep telefonu ile oynamayacak. Böylece de çocuklarına iyi örnek olacak" dedi. Sosyal medyada çocukların siber zorbalık başta olmak üzere kabalık, dedikodu, kıyaslama ve karalama gibi olumsuzluklara maruz kaldığına dikkat çeken Dr. Şirin Seçkin "Çocuğun hayatından memnuniyeti azalıyor, ruh sağlığını olumsuz etkileniyor, okul başarısı da azalıyor" ifadelerini kullandı.
'FACEBOOK DEPRESYONU' LİTERATÜRE GİRDİ
Ekran karşısında çok vakit geçiren çocuklarda hiperaktivite, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi ruhsal sorunların görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Bir kere beyin yapısı değişiyor. Hatta şimdi yeni bir tanımlama var: 'Facebook Depresyonu. Bu kavram literatüre girmiş durumda" dedi. Seçkin, "Ekran karşısında geçirilen süre arttıkça beyin yavaşlıyor, refleksler azalıyor, hatta ileride parkinson ya da erken demans gibi hastalıklara bile neden olabilir" uyarısında da bulundu.