Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye açıklamasını böyle cımbızladı

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'verilerin düzenlemeye uygun açıklanması' çağrısına yanıt vermeyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, DSÖ'nün test kapasitesinin artırılması yönünde yaptığı övgüye teşekkür etmekle yetindi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesel Ofisi, Türkiye'nin Ağustos ayından bu yana koronavirüs testi kapasitesini artırmasını "övgüye değer" bulduğunu belirtirken, Covid-19 verilerinin DSÖ'nün düzenlemelerine uygun bir şekilde bildirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Test yapmak virüs nerede olduğunu anlayabilmek, daha fazla yayılmasını önlemek için filyasyon ve izolasyon gibi girişimlerde bulunabilmek için kritik bir sağlık önlemidir" ifadeleri yer aldı.

DSÖ Avrupa Bölgesel Ofisi ayrıca Türkiye dahil tüm üye ülkelerle veri bildirme ve veri toplama mekanizmalarını güçlendirmek için istişarelerin sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan DSÖ Avrupa Bölgesel Ofisi, Covid-19 verilerinin DSÖ'nün düzenlemelerine uygun bir şekilde bildirilmesi için çağrıda bulundu. Açıklamada bu sayede veri toplama ve yapılacak karşı hamlelerin "harmonize edilebileceğini" ifade etti.

ÖVGÜYE TEŞEKKÜR ETTİ, UYARIYI GÖRMEZDEN GELDİ

Birgün'de yer alan habere göre; söz konusu açıklamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “DSÖ bugün Avrupa Bölgesinde COVİD-19 veri raporlamasını uyumlu hale getirmek için yayınladığı basın bildirisi ile virüsün yayılmasını önleme stratejimizi takdir etti. Türkiye bu konuda da deneyimini paylaşmaya hazır. Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge'ye teşekkürler" dedi.

Koca’nın DSÖ’nün verileri doğru bildirilmesi çağrısına ilişkin yorum yapmaması ise dikkat çekti.

DSÖ: BELİRTİ VE SEMPTOMLARDAN BAĞIMSIZ LABORATUVAR TESTİ POZİTİF OLANLAR COVID-19

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamlarda, Türkiye’de vaka sayısının gizlendiği iddialarına yanıt vermişti. Açıklamalarıyla vaka sayısının doğru verilmediğini itiraf eden Koca, "Hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta sayısı; hasta, semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan hastanede yatmayan; semptomu olan ve hastanede yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün onaylı vaka tanımına göre ise; Klinik belirti ve semptomlardan bağımsız olarak laboratuvar testi pozitif olanlar Covid-19 olarak kabul ediliyor ve ülkeler salgın sürecini "onaylı vaka" sayısı ile ölçüyor.

VAKA SAYISI, HASTA SAYISI OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı temmuz ayında günlük olarak paylaştığı koronavirüs verilerinin ifadesinde değişikliğe gitmişti. 28 Temmuz tarihinde koronavirüs tablosunda 'Vaka Sayısı' olarak belirtilen kısım, 29 Temmuz'da 'Hasta Sayısı' olarak değiştirilmişti.

İzmir'de orman yangını Güncel Kuyumcu soygunu tatbikatı gerçeği aratmadı Güncel Taksici 750 bin lirayla ortadan kayboldu: ‘Antalya’nın tosuncuğuna denk geldik’ Güncel Domuz avında kazara arkadaşını vurarak öldürdü Güncel