Faizin faturası artarak devam ediyor!

Abone ol

Hükümetin faiz indirimi operasyonu yurttaşın sırtına yüklenmeye devam etti. Son bir yılda merkezi yönetim borç stoku 1,4 trilyon liralık artışla 3,4 trilyon liraya yükselirken, iç borç için ödenecek faizler 2,2 trilyon liraya ulaştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" demişti.

Erdoğan'ın bu açıklamaları sonrası Merkez Bankası’nın şirketlere ucuz kredi sunmak amacıyla faiz indirmesi sonucunda döviz kurları ile birlikte enflasyonun patlaması, Hazine’nin borç stokunun yanı sıra ileride ödeyeceği faiz yükünün de katlanmasına neden oldu.

FAİZ YÜKÜ ARTIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün yayımladığı verilere göre, 2021 yılı Ağustos ayı sonunda 722 milyar TL olan iç borçlar için ilerideki ödenecek faizlerin toplamı, 2 trilyon 175 milyar TL’ye yükseldi. Bu rakam Mart 2022’de 1 trilyon 743 milyar TL’ye yükselmiş ve ilk kez iç borç stokunu aşmıştı.

Böylece, Hazine’nin vatandaşlardan toplayacağı vergilerle ödeyeceği faiz yükü, sadece 11 ayda 1 trilyon 453 milyar TL artmış oldu.

BANKALARA YARIYOR

Bankaların net dönem kârı yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400'ün üzerinde artarak 132,1 milyar TL'ye yükselirken, bu olağan dışı artışta enflasyona endeksli tahvillerin rolü öne çıkmıştı.

İlk faktörün, bankaların yüksek faiz marjına sahip olmaları olduğuna işaret eden bankacılar, Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 14 olduğuna ve bankaların yüzde 16-17 ile TL mevduat toplayıp yüzde 25'in üzerinde faizle kredi verdiğine dikkat çekmişti.

Bankaların kâr artışında işaret edilen ikinci temel faktör, enflasyonla birlikte Hazine’ye verdikleri borç karşılığında aldıkları faizlerin de hızla artması olmuştu.

Enflasyondaki artışla birlikte bankaların son dönemde ağırlık verdiği enflasyona endeksli tahvillerin getirileri artıyor.

Öte yandan, son dönemde aldığı kararlarla, TCMB aldığı kararlarla enflasyona endeksli tahvillerde iskonto oranının yüzde 50’ye yükselterek bu kağıtların cazibesini azaltmış, bankaları düşük getirili sabit ve uzun vadeli tahvil alımına zorlamıştı.

Ekonomistler değerlendirdi: Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Ekonomi Gözler Merkez Bankası'nda: Dolar, yönünü yukarı doğru çevirdi! Ekonomi Dikkat çeken dolar/TL tahmini: '24 seviyesini görebilir' Ekonomi Ekonomist Kahveci 'Sevgili iktidar ve muhalefet, ben emekli olmak istemiyorum' dedi, nedenlerini sıraladı Ekonomi