Fatih Altaylı: Soru çalmalar, yolsuzluklar, sahtecilikler aldı yürüdü

Abone ol

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ÖSYM ve Milli Piyango idaresi hakkında yazdı.

Fatih Altaylı , bugünkü "Milli Piyango ve güven" başlıklı yazısında, "Bana bundan 15 sene önce “Türkiye’de en güvenilir kurumlar hangileridir” diye sorsalar, yemin ederim TSK falan demezdim." diyerek ÖSYM ve Milli Piyango'ya duyulan güvensizliği aktardı.

İşte Altaylı'nın yazısı:

Her şey yılbaşı akşamı, sosyal medyanın “haberleri komikleştirme” işini başarıyla yapan hesabı Zaytung’un ortaya attığı ve benim de görünce çok güldüğüm “palavra haberi” ile başladı.

Yılbaşı gecesi herkes Milli Piyango’nun büyük ikramiyesini kimin kazanacağını düşünürken Zaytung her zaman yaptığı gibi komik bir haber yayınladı.

Haber aynen şöyleydi:

“Milli Piyango Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye Kolin-Limak-Cengiz-Kalyon konsorsiyumu tarafından satın alınan bilete isabet etti.”

Zaytung’un her zaman yaptığı gibi zekice, fırlamaca hazırlanmış bir palavra haber.

Gülüp geçtik.

Ama Türkiye gülüp geçmedi.

Haber tam bu haliyle olmasa bile gündeme ciddi ciddi girdi.

Büyük ikramiyenin hükümete yakın bir işadamına çıktığı, onun da bu parayı iktidara yakın bir vakfa bağışladığı haberi yayıldı da yayıldı.

İş o kadar ciddi bir hale geldi ki, en sonunda Milli Piyango İdaresi bir açıklama yamak zorunda kaldı ve “Büyük ikramiyeyi kazanan talihli henüz ortaya çıkmamıştır. Parasını almamıştır” dedi.

Bana bundan 15 sene önce “Türkiye’de en güvenilir kurumlar hangileridir” diye sorsalar, yemin ederim TSK falan demezdim.

İki kurumun ismini verirdim.

Biri ÖSYM diğeri ise Milli Piyango olurdu.

Önce ÖSYM’nin çürüdüğünü gördük hep birlikte.

Bir yolsuzluk nedeniyle değil ama bir hata nedeniyle onurlu ve nitelikli bir ÖSYM Başkanı’nın istifasıyla boşalan koltuk öyle bir dolduruldu ki, ÖSYM yani Türkiye’nin tüm büyük sınavlarını yapan kurum çöktü.

Soru çalmalar, yolsuzluklar, sahtecilikler aldı yürüdü.

Biz o dönemde Habertürk’te bu rezalet iddialarını her gündeme taşıdığımızda “ağır hakaretlere” maruz kaldık.

Sonra zaman geçti haklılığımız ortaya çıktı.

Ve bir diğer kurum Milli Piyango’da da bir yolsuzluk olduğunu iddia edemem ama belli ki, orada da artık bir güven erozyonu olmuş. Öyle ki bir Zaytung haberi bile dönüp dolaşıp gerçekmiş gibi ya da en azından gerçeğe yakınmış gibi yalanlanması gerekecek kadar ciddi inandırıcılıkta bir iddiaya dönüşebiliyor.

Bugün galiba Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri de bu durum.

En güvenilir kurumlar bile vatandaş gözünde “güvenilirliği sorgulanır” hale düşmüş vaziyette.

Galiba tamiri en güç olacak olan da bu güven meselesi.

Çünkü güven öyle bir şey ki, yüzde 99’u bile olmuyor.

Geride kalan yüzde 1’e koca bir ülkeyi sığdırmak mümkün.

OHAL Komisyonu'nda skandal Güncel Telefon kablolarını çalan 4 kişi tutuklandı Güncel Diyarbakır'da PKK operasyonunda 231 kilo esrar ele geçirildi Güncel 31 ilde FETÖ operasyonu: 50 asker hakkında gözaltı kararı Güncel